SRD 500.000 uitgegeven aan reiskosten regeringsdelegatie naar binnenland

Bouterse binnenlandEr is tot nu toe ongeveer SRD 500.000 uitgegeven aan reiskosten van de regeringsdelegatie die onder leiding van president Desi Bouterse twaalf dagen in het Paramaccaans en Aucaans gebied heeft bezocht. Dit deelde president Desi Bouterse woensdagmiddag mee tijdens een persconferentie. Het staatshoofd vindt dat mensen zaken te veel in geld uitdrukken, terwijl sommige dingen onbetaalbaar zijn. “Er zal nog meer uitgegeven worden, omdat met deze trip de problemen van de mensen nog niet opgelost zijn. Het gaat veel geld kosten om de noden daar redelijk draagbaar te maken voor de mensen.” Volgens het staatshoofd heeft het bedrijfsleven een groot deel van dit bedrag helpen dekken. Daarnaast zijn 11 vaartuigen gratis ingezet om de delegatie naar de gebieden te vervoeren. Hij is bijzonder erkentelijk voor de steun die alle mensen hebben gegeven. De basisbehoeften van de mensen zijn volgens het staatshoofd groot, terwijl er een enorme plaag van vleermuizen en houtluizen is, waar nog een duurzaam antwoord voor gevonden moet worden. Waar het kon zijn problemen rond watervoorziening en elektrificatie gelijk aangepakt.
Door het uitdelen van waterzuiveringstabletten is volgens hem zodoende gezorgd dat ziektes als diarree zijn voorkomen. Bouterse vindt dat dat critici hun borst al nat mogen maken, omdat zijn kabinet in de komende periode nog meer tripjes naar het binnenland van Suriname heeft gepland. “Boven-Suriname, Matawai-gebied, Zuid-Suriname komen binnenkort ook aan de beurt. Boven-Suriname heeft al meer dan 67 dorpen, dus dat zal zeker langer dan twee weken duren. Het Matawai-gebied kan ook meer dan 8 dagen in beslag nemen”, aldus het staatshoofd.
De veiligheids- en gezondheidssituatie zijn ook zorgwekkend. Er is nog veel hulp nodig om mensen te ondersteunen. De president vraagt de samenleving om te blijven doneren.
Vicepresident draait tent normaal
De president zei dat ook al was hij fysiek niet in Paramaribo, hij continu aan het Whatsapp’en en bellen was over problemen die zich in de stad afspeelden. Zo ontkent hij dat het om een politieke actie ging om propaganda te maken bij de mensen namens de NDP. “De mensen daar zijn ook Surinamers en zij hebben de regering ook ter plaatse nodig. Als u mij hier anderhalf jaar heeft gezien, zal die twaalf dagen echt niet te veel voor die mensen zijn. Als ik daar in het binnenland ben, draait de vicepresident de tent normaal met de ministers. Ik ben fysiek in het binnenland, maar het werk gaat normaal door.” Bouterse merkte op dat mensen die kritiek hebben dat hij zolang naar het binnenland was, de situatie blijkbaar niet begrijpen. Zo is het volgens hem gemakkelijk te zeggen dat de mensen in hogere gebieden moeten wonen, maar is het gezien de cultuur en gewoontes van de mensen haast niet mogelijk.
Werk- en woonomstandigheden onderwijsgevenden slecht
De president stond stil bij de omstandigheden waaronder onderwijsgevenden les moeten geven in het binnenland. De districtstoelage is maar vijf cent, terwijl de standplaatstoelage ook niet veel voorstelt in vergelijking met de kosten die gemaakt moeten worden. Daarnaast zijn de woonomstandigheden en sanitaire voorzieningen heel slecht. Volgens het staatshoofd speelt vandalisme een grote rol in het achterland waar watertanks, kranen en scholen worden vernield en schoolboeken worden gestolen. “Wanneer de overheid de mensen wil ondersteunen met durotanks en de leerkrachten voor een weekend naar de stad terugkeren, blijkt bij terugkeer dat alle kranen weg zijn en ramen zijn opengebroken. Scholen worden ook vernietigd om zodoende schoolboeken te verduisteren”, stelde hij. Het is moeilijk voor veel binnenlandbewoners om hun kinderen die in de stad studeren of in een internaat zitten, te ondersteunen. Het staatshoofd zei op vragen van journalisten dat hij tijdens de verkiezingscampagne deze problemen ook heeft gezien, maar door de precaire economische situatie veel zaken niet zijn uitgevoerd. Aangezien klachten vaak in lades verdwijnen, heeft hij besloten de gebieden zelf aan te doen en waar nodig problemen gelijk aan te pakken.
FR
.

error: Kopiëren mag niet!