Valies: “Alleen leerkrachten van openbare dienst worden in stichtingen geplaatst”

Vakbondsleider Wilgo Valies merkt op dat er onduidelijkheden bestaan over de nieuwe regelingen als gevolg van de opheffing van de Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso). “Het is niet zo dat de bijzondere dienst niet meer valt onder de werkingssfeer van de Personeelswet. Zij werden getypeerd als gelijkgestelden aan de landsdienaren, vandaar dat ze vielen onder de werkingssfeer van de Personeelswet. Nu heeft men dat van de bijzondere dienst afgepakt. En dit kan niet! We hebben niet gevraagd naar een nieuwe werkgever”, zegt Valies tegenover Dagblad Suriname.
Volgens Valies is het overduidelijk dat de onderwijsgevenden landsdienaren willen blijven, tevens willen zij dat de Personeelswet van kracht blijft op de leerkrachten van het bijzonder onderwijs. “De gemeente scholen zitten reeds in een stichting. Zij worden niet in een nieuwe stichting geplaatst. Het gaat om de leerkrachten van de openbare dienst die in stichtingen geplaatst zullen worden en niet die van de bijzondere dienst. De leerkrachten van de gemeentescholen blijven bij hun werkgever. Het enige wat ongunstig is voor hen is dat ze niet meer vallen ander de werkingssfeer van de Personeelswet.
Daardoor komt die rechtszekerheid te vervallen. Dit is wat in het geding komt. Terwijl zij die in de openbare dienst zitten, geen landsdienaren meer zijn. Desondanks vallen zij nog steeds onder de werkingssfeer van de Personeelswet”, aldus Valies.
KSR

error: Kopiëren mag niet!