‘Suriname sedert 2016 failliet'

Econoom Steven Debipersad
Econoom Steven Debipersad
Suriname, heel de wereld, is de mening toegedaan dat de stand van zaken in het land zorgen baart, terwijl het regiem Bouterse, voortdurend harde, ongenuanceerde maatregelen neemt die als heipalen op de samenleving neerkomen. Suriname wordt vernietigd. “Is deze stemming gerechtvaardigd, van waar komt die teneur? Gaan wij failliet? In ieder geval zijn wij aan het afglijden.” De Kenniskring heeft op haar reguliere maandelijkse openbare bijeenkomst, die telkens op de eerste dinsdag van de maand wordt gehouden, de dramatische vraag gesteld: “Fitch degradeert Suriname: gaan wij failliet?” De economen Steven Debipersad en Anand Biharie, beiden actief aan het economisch en politiek firmament, hielden inleidingen uit welke zich een gedachtewisseling met de aanwezigen ontspon.
De gegevens van de regering kloppen niet
Het werd duidelijk dat eind 2016 Suriname een schuld van 1,2 miljard Amerikaanse dollar, 67 miljoen Euro, vermeerderd met 54 miljoen SRD had. De informatie, de cijfers, de statistieken kloppen niet, werd vanuit de zaal door het assembleelid Krishnakoemarie Mathoera aan toegevoegd. De sprekers Debipersad en Biharie benadrukten dat zij de informatie rechtstreeks aflezen van publicaties van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het Bureau van de Staatschuld werd ook geraadpleegd. “Het is waar, de gegevens kloppen niet”, werd beaamd. “Wij hanteren deze gegevens om enigszins een houvast te hebben”, aldus Debipersad. De informatieverstrekking van de regering werd erg traag genoemd en het is onvolledig en daardoor onbetrouwbaar. “De prestaties van de regering zijn aan de hand van de door overheidswege verstrekte gegevens, niet te beoordelen als die niet op tijd verstrekt worden en achteraf gezien onbetrouwbaar zijn. Economen werken met data en bovenal moeten de data betrouwbaar zijn. Wij kijken niet door een glazen bol. Economen kunnen niets controleren en geen planning maken zonder actuele en betrouwbare gegevens. De regering verwacht dat zij er op moeten vertrouwen dat de beleidsmakers de juiste informatie verstrekken en de waarheid spreken.”
‘CBvS stelt verslagen valselijk op’
Gaandeweg de bijeenkomst werd de CBvS onomwonden beschuldigd van het valselijk opstellen van verslagen. “De informatie is onvolledig, onjuist, ook de inflatiecijfers van het ABS kloppen niet. Het bureau ziet kans om te verkondigen dat het bruto binnenlands product stijgt, terwijl de realiteit aangeeft dat de devaluatie moordend werkt en de inflatie doordendert. Dit is een contradictie van economische wetten.”
Onvolledige verslagen
“De CBvS voldoet niet aan haar rapporteerverplichting. Er is geen verslag uitgebracht over 2015. Het laatste jaarverslag dateert 2014. Tot het halfjaarlijks verslag van 2016 moet het CBvS nog komen. De regering heeft met 1 miljard geïntervenieerd op de kapitaalmarkt. De bank heeft niet aangegeven waar het bedrag van 8 miljard SRD, dat daarbij geïncasseerd is, is gebleven. Staatsbedrijven, leggen onvoldoende rekenschap af, brengen hun jaarverslagen niet tijdig uit. Het laatste Staatsolie jaarverslag gaat over 2014. De Rekenkamer presenteert onvolledige verslagen.”
Uitblijven begrotingsbehandeling 2017 schadelijk voor de economie
Tijdens de jongste bijeenkomst van de Kenniskring werd het uitblijven van de begrotingsbehandeling 2017 door DNA gezien als schadelijk voor de economie. Hierdoor is goed bestuur onmogelijk. “Wie houdt wie voor de gek?”, werd tijdens de sessie retorisch gevraagd.
HD

error: Kopiëren mag niet!