Uitbetaling restitutie verloopt niet optimaal

Klachten hebben Dagblad Suriname bereikt dat de uitbetaling van restituties door de overheid niet optimaal verloopt. Al geruime tijd doet zich een minder prettige trend voor bij de overheid namelijk inhoudingen op het salaris van ambtenaren. Het betreft hier inhoudingen als gevolg van een krediet bij een bankinstelling of een firma. Ambtenaren die hierdoor hun maandelijkse verplichtingen hebben, kunnen hun betalingen niet tijdig voldoen wanneer de salarissen niet op tijd worden gestort, met alle gevolgen van dien. Zo krijgen deze ambtenaren ieder keer een boete opgelegd van zo een bankinstelling of firma. Ook nadat het krediet voldaan is, komt het regelmatig voor dat de inhoudingen niet tijdig worden beëindigd door de loonadministratie. Het in aanmerking komen voor restitutie is ook een lang proces dat veel irritatie oproept bij deze ambtenaren.
“De situatie is erger geworden. Ambtenaren zitten al maanden te wachten op een restitutie. Sedert november 2016 ben ik klaar met het aflossen van een lening bij zowel de Landbouwbank als de Volkscredietbank (VCB), desondanks is er een maand teveel ingehouden bij mij. Sedert december 2016 moest ik dit terugkrijgen van de loonadministratie. We zijn al in maart 2017 en nog steeds heb ik dit niet ontvangen! Wanneer ik naar de betaalmeester ga, zeggen ze mij doodleuk dat het geld er nog niet is. Dit is een hele chaos!”, aldus de verklaring van een verontwaardigde ambtenaar van het ministerie van Financiën. Vanwege de economische malaise is het niet geoorloofd dat deze situatie zich nog langer blijft aanhouden. “Er zijn mensen die het geld hard nodig hebben.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!