Silos wil vrijheid op social media beperken

Juspol-minister Jennifer van Dijk-Silos
Juspol-minister Jennifer van Dijk-Silos
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie is bezig met wetgeving om de vrijheid van meningsuiting op social media in bepaalde gevallen te beperken. “De kwestie van de social media houdt ons ook reeds geruime tijd bezig. Wij zijn daarom bezig te kijken hoe wij wetgeving kunnen formuleren die tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting niet aantast. Het platform kan en mag niet gebruikt worden voor het beledigen van mensen, verspreiden van geruchten en pornografie. Er moet een balans worden gevonden”, stelde de bewindsvrouw dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA).
Uit geruchten op Facebook en enkele nieuwssites leek er sterk op dat maandag de lichamen van de vermiste meisjes Cindy (7) en Rahana (4) Pierre waren gevonden langs de Marowijnerivier, richting Galibi. Veel mensen, onder wie familieleden, wachtten vol verwachting bij de waterkant van Albina en Erowarte op de ‘lijken’ van de meisjes uit Alfonsdorp. Ze worden sinds zaterdagmorgen vermist. Ook zou volgens de geruchten een verdachte zijn aangehouden met een vuilniszak waarin deze ‘lijken’ waren gestopt. Dit alles bleek niet op waarheid te berusten toen de politieagenten en militairen van hun zoektocht terugkeerden uit Galibi. “Ik heb geen woorden voor wat zich maandag heeft voorgedaan. Heel Suriname heeft de geruchten overgenomen, zelfs de media. Uiteindelijk heb ik de politie laten reageren”, stelde de minister.
Van Dijk-Silos vraagt zich af wat met Suriname aan de hand is, waar nieuwssites als Starnieuws en kranten als ‘de Ware Tijd’ deze geruchten als ‘breaking news’ publiceren. “Dan mag je wel verwachten dat het van een officiële bron is en niet van het horen zeggen en social media”, aldus de minister.
Ondertussen is een helikopteractie dinsdag begonnen om de kinderen te zoeken en heeft het ministerie een delegatie met deskundigen van Slachtofferzorg op missie gestuurd om de familie bij te staan.
FR

error: Kopiëren mag niet!