Beslaglegging universiteit niet volledig opgeheven

Aannemer Algemene Innovatieve Realisatie (Aire NV) is niet te spreken over de wijze waarop er vanuit het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname informatie met de samenleving wordt gedeeld. Aire heeft in januari beslag gelegd op het terrein van de universiteit aan de Leysweg en op het geld en de geldmiddelen bij de banken. Vervolgens ging de universiteit daartegen in beroep. Als uitslag werd prijsgegeven dat het beslag van de aannemer is afgewezen en opgeheven.
Vonnis
Dagblad Suriname kreeg inzage in het vonnis, waaruit blijkt dat het beslag niet volledig is opgeheven. Alleen de tegoeden van de universiteit bij de banken kwamen vrij. Op het terrein met daarop de panden rust nog steeds conservatoir beslag. De advocaat van de universiteit heeft in haar verweer aangegeven dat het bedrag dat de universiteit aan de aannemer verschuldigd is (ruim SRD 2.3 miljoen exclusief het niet gedeclareerde), niet bij de banktegoeden hoeven te worden gezocht. Het Adekus-terrein en de panden vertegenwoordigen de verschuldigde waarde al. Precies op grond hiervan besloot de kantonrechter de banktegoeden vrij te geven.
Bouwfraude
Roshan Rampertap, directeur van het aannemingsbedrijf Aire, begrijpt de commotie rond ‘bouwfraude’ ook niet. Naar zijn oordeel begon het probleem met het wegblijven van communicatie. Op dit moment ziet hij het bestuur het communicatieprobleem opzettelijk rekken, aangezien de aannemer tot heden nog nooit met de voorzitter van het bestuur een onderhoud heeft gehad. Hij meent dat er onnodig smaad gekweekt wordt voor het oud-bestuur en zijn onderneming. Dit, terwijl er in het huidig bestuur personen aanwezig zijn die alle kennis dragen over de handelingen van het vorig bestuur, en die handelingen duidelijk kunnen weergeven. Aire was voorts niet de enige organisatie/aannemer verbonden aan de werkzaamheden op het terrein.
Documentatie
Volgens Rampertap werden er sinds de samenwerking in 2013 opstartte, haast wekelijks bouwvergaderingen gehouden. Zijn verantwoording moest hij ook afleggen aan de directie van de projecten die onder De Architecten Studio (DAS) vielen. Deze vergaderingen werden ook gedocumenteerd en verspreid onder de leiding van de universiteit. Ook werden alle uitgebrachte offertes tot het uiterste verantwoord. De aannemer begrijpt dus ook niet dat het bestuur kan stellen dat men niet over alle documenten beschikt, terwijl alle betrokken partijen wel over de documenten beschikken. Hij noemt hierbij de naam van gewezen directeur Fred Bobson, die het huidige bestuur ook ondersteuning biedt. Hij ontving ook alle documenten die hij kan gebruiken om het huidige bestuur in te lichten. “Ik vraag mij dus af waarom Bobson niet wordt benaderd om opheldering te brengen”, stelt Rampertap.
Clad-onderzoek
Uit de weinige briefuitwisselingen (juni 2016), die tussen partijen onder juridische druk zijn gevoerd, blijkt ook dat de minister van Onderwijs een onderzoek zou instellen naar de bouwfraude op de Adekus. Het is niet duidelijk wat de status daarvan is en als het onderzoek nog is aangevangen. Hij vraagt zich verder af wat het resultaat zal zijn van het Clad-onderzoek, indien het Clad niet beschikt over de juiste documenten. Aire heeft een aantal projecten uitgevoerd op het terrein. Rampertap geeft aan dat hij op den duur door het vorige bestuur vanwege financiële beperkingen werd verzocht om enkele projecten voor te financieren. Daar deed hij ook een voorstel op. Echter werd het voorstel door het huidige bestuur afgewezen en de werkzaamheden stopgezet. Alle projecten zijn op den duur beëindigd in een onvoltooide staat. Uit een rapport van het ministerie van Openbare Werken (mei 2016) blijkt dat de gebouwen vanwege de lange pauze schade hebben opgelopen. Ondanks deze informatie hebben de gebouwen daarna nog bijkans een jaar zonder aandacht gestaan. Aire is bereid om alle documenten waar zij over beschikt, die het Clad-onderzoek zouden kunnen versnellen, ter beschikking te stellen. De krant verneemt dat het pad van arbitrage wordt opgezocht om de zaak te beslechten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!