Bauxietindustrie ligt Suriname zwaar op de maag

Grassalco-gastheren superintendent Dennis Martodikromo, sales-coordinator Vinoj Nandlal, operational excellence superintendent Donovan Verwey en manager Commercial Affairs Mark Rommy van de steenslagoperatie van Grassalco te Royal Hill op het terrein van Iamgold in het district Brokopondo.
Grassalco-gastheren superintendent Dennis Martodikromo, sales-coordinator Vinoj Nandlal, operational excellence superintendent Donovan Verwey en manager Commercial Affairs Mark Rommy van de steenslagoperatie van Grassalco te Royal Hill op het terrein van Iamgold in het district Brokopondo.
“De openbare vergadering van De Nationale Assemblee voor het bespreken van de toekomst van de bauxietindustrie in verband met de onderhandelingen die de presidentiële commissie, onder leiding van de ondernemer Dilip Sardjoe, voert met Alcoa/Suralco, is een halt toegeroepen. Het is thans wachten op president Bouterse om duidelijkheid te geven in welke richting Suriname in deze koerst. De bauxietindustrie ligt Suriname zwaar op de maag.” Dagblad Suriname woonde een bijeenkomst met leidinggevenden van de steenslagonderneming van de naamloze vennootschap Grasshopper Aluminum Company (Grassalco) bij. Het roemrijke verleden van de bauxietindustrie kwam in gedachten borrelend naar boven. Grassalco is het geesteskind van persoonlijkheden, denkers, die Suriname, hun vaderland, beminnen.
Grassalco de sociaaleconomische groeipool
Grassalco werd opgericht op basis van een lange-termijn-ontwikkelingsstrategie als de groeipool van Suriname. De bauxietindustrie, met in het West-Surinameplan als centraal element het Kabalebo Waterkrachtproject, stonden centraal. Grassalco wilde een geïntegreerde bauxietindustrie, met aluminiumverwerkingsindustrie en al, in nationaal en internationaal samenwerkingsverband gedaan krijgen. De Grassalco werkwijze van Suriname kwam met het initiatief om de International Bauxite Association (IBA) op te richten. Vanwege uiteenlopende redenen en gebeurtenissen, waaronder de ‘revolutie’, werd Grassalco geremd.
Grassalco uit beeld in het bauxietgebeuren
Uit verzamelde informatie wordt gemeld: “Getuige de instelling, de geschiedenis, de wapenfeiten van Grassalco past de staatsmijnbouwmaatschappij in de toekomstige bauxietconstellatie van Suriname, maar is tot nu toe niet ter sprake gebracht door de presidentiele bauxietonderhandelingscommissie. Er worden allerlei plannen gebrouwen en vage constructies in elkaar gedacht om het zinkend schip drijvend te houden. Er wordt geen moment aan gedacht hoe de staatsonderneming Grassalco te wapenen, te versterken en naar voren te schuiven om in algemeen belang te dokteren aan de bauxiettoekomst. In plaats daarvan wordt er gewerkt langs vage constructies, die rieken naar persoonlijk gewin van bepaalde kopstukken”, wordt van meerdere zijden beweerd.
Grassalco is corporate business
Grassalco gastheren superintendent Dennis Martodikromo, sales-coördinator Vinoj Nandlal, operational excellence superintendent Donovan Verwey en manager Commercial Affairs Mark Rommy van de steenslagoperatie van Grassalco te Royal Hill op het terrein van Iamgold in het district Brokopondo hebben verklaard dat Grassalco niet stil zit. De onderneming heeft werkzaamheden, waaronder steenslagproductie, zandsoorten die gewonnen worden en goud dat gemijnd wordt, voor zowel de lokale als internationale markt. Daarbij zijn duurzaamheid, professionaliteit, transparantie, integriteit, respect en efficiëntie regel. Er wordt werk van gemaakt om de positie van Grassalco op de Surinaamse markt te verstevigen. De productie van steenslag wordt aanbevolen als een alternatief voor schelpzand, waarvan de afgraving langs de kust een controverse is geworden en wordt gezocht naar afzetmarkten voor dit product en granietblokken in de Caricom.
Produceren voor de lokale markt
Het advies van oud-directeur Henk Ramdin van de Suralco aan ondernemers is om zich in deze fase van ontwikkeling te concentreren op de lokale markt en vandaaruit te groeien naar export. Industrieel Harrypersad Boedjawan kan zich verenigen met dit standpunt en voegt er aan toe dat er met Grassalco meerdere ondernemingen zijn, die de bauxietindustrie kunnen helpen dragen. ‘Het waren Surinaamse contractors als ik die de Suralco tot een toonaangevende geïntegreerde bauxietindustrie hebben helpen maken.’
HD

error: Kopiëren mag niet!