Jack Menke: “Clad geeft hoge prioriteit aan onderzoek”

De bestuursleden Jack Menke (voorzitter) en Jenny Christopher van ons universiteit (foto: Anil Ramkumar)
De bestuursleden Jack Menke (voorzitter) en Jenny Christopher van ons universiteit (foto: Anil Ramkumar)
De Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) is volgens Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, in een heel vroeg stadium betrokken bij de boeken. Dit gaf Menke mee op een vraag van Dagblad Suriname over hoe het komt dat Clad nu pas in beeld komt, terwijl al geruime tijd vermoedens worden geuit over corruptieve handelingen bij het aangaan van contracten voor bouwwerkzaamheden op het Adekus-terrein.
Kritieke punt
In 2013 werd er al een rapport uitgebracht, dat al overduidelijk was over zaken die mis zijn gegaan op de universiteit. “In technische termen gezegd was er geen beoordeling. Qua aansprakelijkheid was er financieel veel mis”, stelt Menke. Er is met de Clad gesproken over rapporten over de jaren 2014 en 2015, die nog moeten worden uitgebracht. Het kritieke punt op dit moment is dat de bouwactiviteiten (nieuwbouw van het bestuurskantoor, de parkeerplaats tegenover het gebouw van Instituut voor Opleiding van Leraren en de uitbreiding van gebouw 16) zijn gestart in 2013. Dit, terwijl pas in 2015 de formele schriftelijke contracten voor de activiteiten in 2013, door het vorig bestuur getekend zijn. Een achteraf schriftelijk getekende contract voor de drie projecten biedt ruimte voor tal van vermoedens.
Supersonisch tempo
“Ook Aire NV is een aantal keren betaald. Dit, totdat onze commissie Infrastructuur vorig jaar ontdekte dat een aantal zaken niet klopt. De betalingen zijn op een bepaald moment opgeschort. In 2017, toen er beslag werd gelegd, hebben wij Clad gevraag om in een supersonisch tempo het onderzoek naar de bouwactiviteiten uit te voeren”, stelt Menke.
Clad geeft volgens Menke hoge prioriteit aan het onderzoek. Het bestuur heeft Clad een ruimte ter beschikking gesteld waar de documenten beschikbaar zijn.
Gebrek aan informatie
Het heeft inderdaad langer geduurd om Clad te verzoeken om prioriteit te geven aan de bouwwerken, omdat ook veel materiaal dat de Clad nodig heeft om dit specifiek onderzoek te doen, niet ter beschikking van het nieuwe bestuur was. Het heeft bijkans een jaar geduurd om vanuit verschillende hoeken documentatie naar boven te halen. Een groot deel van de informatie is ter beschikken, maar uit gesprekken met bestuursleden blijkt dat in ieder geval niet alle informatie gevonden is. Het vertrouwen dat alle informatie gevonden zal worden, zit er ook niet in. Clad zal dus met de ter beschikking zijnde informatie spoedig een onafhankelijke beoordeling moeten geven. Clad zal met een redelijke mate van zekerheid rapporteren over de bij de opdrachtformulering weergegeven vraagstelling van het opdrachtobject.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!