Adekus verwacht op kort termijn accreditatie 3 opleidingen

Adekus verwacht op kort termijn    accreditatie 3 opleidingenDe Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft in de afgelopen periode behalve de negatieve ontwikkelingen rond de beslaglegging, een scala aan positieve ontwikkelingen mogen meemaken. In dit verband gaf hoofdbestuursvoorzitter Jack Menke onlangs een uiteenzetting van deze ontwikkelingen. Er werd namelijk gesproken over onderwijs en studentenzaken, wetenschappelijke kennisontwikkeling, internationale en regionale samenwerking en de financiële zaken en planning.
Nationale en internationale herkenbaarheid
Het huidig bestuur heeft zoals bij zijn aantreden in januari 2016 aangegeven, een sterk geloof in het afstappen van vooral de financiële afhankelijkheid van overheid. Om dit te realiseren worden er diverse samenwerkingen bekeken en beklonken met universiteiten op zowel het Amerikaans continent als in Azië en Europa. In het kader van het 50-jarig bestaan in 2018 wordt ook sterk de nadruk gelegd op het toekomstig beleid. In dit kader wenst de Adekus meer informatief aan de samenleving te geven. Al heel vroeg zijn diverse faculteiten, instituten en geledingen gevraagd om te denken over de 3 speerpunten van de Adekus. Het gaat in deze om de diversiteit van de natuur, de samenleving en duurzame lokale productie. Vanuit deze gedachte wenst het bestuur de Adekus zowel nationaal als internationaal herkenbaar te maken en vanuit een nieuwe lijn te presenteren.
Accreditatie
Onlangs zijn 2 opleidingen binnen de Faculteit der Wiskundige en Natuurkundige Wetenschappen (Opleidingen Scheikunde en Wiskunde) positief bevonden voor het accreditatieproces door Nova. Voor de Adekus is dit een bijzondere mijlpaal. Tussen nu en 3 maanden mag de Adekus uitkijken naar het accreditatie certificaat. De Faculteit Werktuigbouwkunde verwacht binnenkort ook een visitatie. Dit laatste komt in orde vanwege geldinzamelingen in en buiten Suriname. Het was een inzet van afgestudeerden, docenten en studenten. Voor de masteropleiding Surinaams Recht is er intussen ook al een aanzet gegeven voor de accreditatie. Het accreditatieproces is volgens het Adekus-bestuur een dure zaak. Dit zowel in menskracht als in financiën. Bestaande opleidingen kosten Euro 13.000, terwijl nieuwe opleidingen Euro 10.000 moeten neertellen om geaccrediteerd te worden. Adekus kiest vanwege haar beperking in financiën ervoor om te langzaam te gaan in de richting van accreditatie van de rest van de opleidingen.
Onderwijsbeleid
Onderzoek, dienstverlening en onderwijs zijn de 3 belangrijke pilaren van de Adekus. De meeste aandacht trekkende tussen deze 3 volgens Menke is het pilaar Onderwijs. Adekus telt rond de 4.000 studenten. Gezien de complexiteit van deze pilaar kiest het bestuur ervoor om een Onderwijsraad in te stellen. Deze raad zal komende week worden ingesteld. De raad zal zich in het kader van het 50-jarig bestaan van de Adekus moeten richten op het structureren van het onderwijsbeleid op de Adekus.
Financieel plaatje
Daar de Adekus niet op een eiland is en ook de effecten voelt van de economische omstandigheden in het land, wordt er aandacht besteed aan de begroting van de organisatie. De inkomsten van de organisatie zijn niet significant gestegen, terwijl de uitgaven fors omhoog klimmen. De organisatie is voor haar inkomsten afhankelijk van subsidies, inschrijf- en collegegelden, en dienstverlening. In het begrotingsjaar 2016 heeft het bestuur ruim SRD 5 miljoen kunnen besparen. Echter meent het bestuur nog meer te moeten besparen. Daar zal er in de komende periode aan worden gewerkt. Het bestuur is in gesprek met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om iets meer subsidie te krijgen. Daar is men nog niet uit. Aan de andere kant kijkt Adekus ook naar de opvoering van de derde geldstroom (dienstverlening).
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!