Valies: “Wij zullen ons niet laten afleiden door stoorzenders!”

Vakbondsleider Wilgo Valies heeft op woensdag een persconferentie belegd in het BvL-centrum. De aanleiding hiervoor is de rechterlijke uitspraak met betrekking tot het herwaarderingsprogramma, de consequenties van de implementatie van dit programma en de resolutie inhoudende het uitreden van de leerkrachten uit de Fiso-regeling. Valies gaf te kennen dat er reeds hoger beroep is aangetekend tegen dit vonnis.
“Binnen het herwaarderingsprogramma zijn er aspecten die nu aan de orde komen. Als de rechter had gezegd dat de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) niet meer mogen staken over alle aspecten met betrekking tot het herwaarderingsprogramma, zou dat wel verregaande consequenties met zich meebrengen voor onze organisatie. Dit vonnis maakt voor ons duidelijk dat de vakbond nog kan optreden en ook eisen kan stellen. En dit is heel belangrijk.” Volgens Valies betekent dit niet dat de vakbonden van het uiterste middel (het stakingsrecht) gebruik zullen maken. “Dit hangt van de omstandigheden af.” Valies merkt op dat er in de afgelopen periode nogal wat persoonlijke aanvallen naar hem toe hebben plaatsgevonden. “Eddie Jozefzoon en de zijnen waren op een kruistocht bezig om Valies eronderuit te halen. Maar voor mij geldt niets anders dan opkomen voor de belangen van de werkers. Wij hebben geen verborgen agenda. We zullen ons niet laten afleiden door stoorzenders!”
Geen status als landsdienaar
Valies gaf te kennen dat hij geconfronteerd is geworden met een resolutie (S.B. 2017 no. 13) van 18 februari 2017, dat betrekking heeft op het uitreden van de leerkrachten uit de Fiso-regeling. Daarnaast vindt er met ingang van 1 april 2017 een heroriëntatie binnen het onderwijs plaats, waarbij de diverse scholen onder een stichting zullen opereren. “Er wordt een besluit genomen door de overheid over de werknemers. En de werknemers hebben geen enkele inbreng hierin! Zo krijgen de leerkrachten, die werkzaam zijn bij de bijzondere dienst, te horen dat per 1 januari 2017 zij niet meer vallen onder de Personeelswet, maar onder het Burgerlijk Wetboek. Dit is een wezenlijk verschil.” Zij die niet gerekend worden tot het bijzonder onderwijs, vallen wel onder de Personeelswet. Volgens Valies was er hiervan reeds sprake. “Het uitreden van de onderwijsgevenden uit het Fiso-bouwwerk per 1 januari 2017 heeft als gevolg dat zij niet langer meer de status van landsdienaar hebben”, citeert Valies uit het herwaarderingsprogramma. “Aan ons is dus doorgegeven dat wij een nieuwe werkgever hebben. En hiervoor zijn er 4 entiteiten ingesteld.” Valies deelde mee dat het personeel van het Kabinet van de President en het parlement ook een herwaardering hebben gekregen. “Maar ze zijn nog steeds in Fiso. We zijn van oordeel dat ook naar die opties gekeken moet worden, alvorens we de mensen uit de Fiso halen.” Valies zal middels duidelijke bewoordingen de regering in kennis stellen dat de vakbond hiermee niet eens is. In dit kader wordt er op 4 maart 2017 wederom een algemene ledenvergadering (alv) gehouden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!