Guno Castelen: “Terwijl men wegrent voor inflatie, stevent men af op stagflatie”

Op basis van het beleid dat tot nog toe is gevoerd, ziet de SPA-voorzitter, Guno Castelen, de overheid geen verandering teweeg brengen in de huidige benarde situatie waarin de Surinaamse economie verkeert. Hij merkt nog steeds dat vele ondernemingen de deuren sluiten. Arbeidsplaatsen gaan kapot, waardoor de koopkracht veel meer daalt. “Er zijn geen noemenswaardige loonsverhogingen, omdat men bang is voor inflatie. Maar wil men groei stimuleren, dan moet men de inflatie op de koop toe nemen. Op dit moment stagneert de economie. Terwijl men wegrent voor inflatie, stevent men af op stagflatie. De economie beweegt niet. Er stroomt geen geld in de economie De situatie is niet stabiel wanneer mensen met de dag meer en meer pinaren”, stelt de politicus.
Naar Castelen zijn oordeel is er maar een kleine groep binnen de samenleving die floreert. Die groep zit ook niet in de productiesector, maar in de overheids-elite. Een exponent van het bedrijfsleven (Ferdinand Welzijn) zit sinds kort bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Castelen kijkt uit naar de verrichtingen van deze nieuwe minister. Echter adviseert hij dat er vanuit het parlement wat meer druk op de overheid wordt gezet om meer en beter beleid uit te zetten.
“Als dat niet lukt, moet de druk zowel binnen- als buitenparlementair nog verder worden verhoogd. Ik geloof niet dat de regering daartoe in staat is. Het bedrijfsleven moet ook weten dat als zij geen actie onderneemt, wij gezamenlijk richting Venezuela koersen. Indien succes niet lukt, moeten bedrijfslevenorganisaties, vakbeweging, het maatschappelijk middenveld, jongerenorganisaties, vrouwenorganisaties en kerkelijke organisaties zich bundelen om deze regering naar huis te sturen. Er komt dan een tussentijdskabinet om het land twee jaren te besturen naar herstel. Daarna kan men nieuwe verkiezingen uitschrijven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!