Vicepresident in kwestie Alcoa: ‘Wij zijn bij een eindpunt’

“Wij zien het eindpunt al en wij hebben het vertrouwen dat het ook zal komen als wij het proces minutieus en voorzichtig benaderen”, zei vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee (DNA). President Desi Bouterse is gisteren weer niet verschenen om tekst en uitleg te geven over de kwestie Suralco/Alcoa. Het staatshoofd was volgens de vp dringend bezig met de crisissituatie in het binnenland, waar verschillende gebieden momenteel blank staan. Naast Bouterse, schitterden ook NH-minister Regillio Dodson en de deskundigen van de regering van afwezigheid. Adhin stelde voor dat alvast gewerkt wordt door de deskundigen en de parlementaire commissie Alcoa om zaken verder voor te bereiden, zodat alles meegenomen kan worden wanneer Bouterse uiteindelijk naar het parlement komt. Eerder heeft Dodson aangegeven dat uiterlijk maart 2017 vier definitieve voorstellen naar het parlement zullen worden gestuurd, waar de volksvertegenwoordiging uiteindelijk over zal beslissen. Ook de ontbinding van de Brokopondo- overeenkomst en de overname van de Afobaka-stuwdam vallen daaronder. “Wij moeten de zaak in groter belang bekijken en niet ermee tornen”, stelde de vp. De vergadering is uiteindelijk op voorstel van de diverse leden verdaagd naar een nader te bepalen datum. Een week terug heeft een delegatie van Alcoa bekendgemaakt dat Dodson in opdracht van de president middels een brief kenbaar heeft gemaakt door te willen gaan met de ingetrokken Memorandum of Understanding (MoU) uit 2015. Oppositieparlementariërs vinden dat hiermee een vertrouwenscrisis is ontstaan.
Zwaar protest tegen afwezigheid president
Diverse oppositieleden hebben zwaar geprotesteerd tegen de afwezigheid van de president. Parlementariër Ronny Brunswijk (Abop) vroeg aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, om de vergadering uit te stellen, totdat de president aanwezig kan zijn. Ook assembleelid Chan Santokhi (VHP) stelde voor om de vergadering naar een ander moment te verdagen, aangezien het staatshoofd de hoofdverantwoordelijke is die rechtstreeks rapportages krijgt van de presidentiele commissie onder leiding van Dilip Sardjoe. “In feite komt de NH-minister hier op basis van de informatie die hij van de commissie krijgt. Uiteindelijk komt het neer op een zwakke houding van de minister”, stelde Santokhi. Gregory Rusland (NPS) vond dat er niet geprobeerd moet worden om de accenten te verschuiven naar prioriteiten die op dit moment gesteld worden door de president. Ook hij vond dat het parlement rustig op de president kon wachten totdat het staatshoofd wel in staat is naar ’s Llnds vergaderzaal te komen. “Het gaat om een probleem in de relatie DNA en regering op basis van de MoU. Wij willen de zaak nationaal aanpakken, maar er moet een stuk vertrouwen zijn”, stelde Rusland. Melvin Bouva (NDP) echter wilde graag doorgaan, ondanks Bouterse afwezig was. “De regering is één en ondeelbaar”, stelde Bouva. Volgens hem is het werk in het binnenland nu ook belangrijk. Wanneer het staatshoofd informatie zal verschaffen over de Alcoa/Suralco-kwestie, is nog niet duidelijk.
FR

error: Kopiëren mag niet!