Jogi: ‘President dokt voor het volk’

“Wij hadden verwacht dat de president naar het parlement zou komen om tekst en uitleg te geven over de kwestie Suralco/Alcoa. Zoals elke keer zien wij echter dat de president dokt voor het volk. Ik denk dat hij gewoon niet in staat is een degelijk antwoord te geven in het parlement”, zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Dagblad Suriname. De vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) over Alcoa is donderdag niet doorgegaan. President Desi Bouterse was niet aanwezig in ’s lands vergaderzaal, omdat hij andere verplichtingen had. De parlementariër zegt dat vicepresident Ashwin Adhin tijdens zijn betoog in het parlement in de beoordeling is getreden van de Memorandum of Understanding (MoU) die in 2015 kamerbreed door het college is afgewezen. “Dat is een heel kwalijke zaak, omdat het aangeeft dat de regering steeds maar draait om de hete brei. Ik denk dat er mogelijk toch een stukje waarheid zit in de mededeling die de delegatie van de multinational onlangs heeft gedaan”, stelt hij. Een week terug heeft een delegatie van Alcoa bekendgemaakt dat NH-minister Regillio Dodson in opdracht van de president middels een brief kenbaar heeft gemaakt door te willen gaan met de ingetrokken MoU. Jogi benadrukt dat de regering zich niet in gijzeling moet laten nemen door de Alcoa, maar moet gaan voor het Surinaams belang. Ook vindt hij dat de coalitie zich niet moet laten leiden door politieke blindheid.
‘Surinaams parlement erger dan Venezolaans parlement’
Het college heeft na het betoog van Adhin donderdag geen enkel ruimte gehad om in te gaan op hetgeen de vp had aangehaald. “De zaken die zich nu afspelen in het Surinaams parlement, lijken erger dan zaken die zich in het Venezolaans parlement afspelen. De DNA-voorzitter geeft leden op een bepaald moment slechts een minuut om te praten. Met wat voor toestand is Jenny Simons bezig?”, vroeg Jogi zich af. Volgens de parlementariër hebben volksvertegenwoordigers in het ‘dictatoriale Venezuela’ zelf meer ruimte om in te gaan op vraagstukken. Hij vindt dat de DNA-voorzitter met haar bevoegdheden zit om de regering door dik en dun te verdedigen. “Op zijn minst had zij iemand een ‘punt van orde’ kunnen geven nadat de vp had gesproken. Echter, met de hamer in de hand maakt ze de oppositie monddood. Dat is niet goed voor de parlementaire democratie”, aldus Jogi.
Ondanks crisis miljoenen betalen aan Alcoa
“Wij zitten in een crisis welke is ontstaan door toedoen van deze NDP-regering. Echter, ondanks wij in de crisis zitten, moeten wij de Alcoa elk jaar enkele miljoenen US dollars betalen voor stroomlevering. Terwijl wij niet eens toiletpapier kunnen kopen voor de universiteit, sociale instellingen geen subsidies ontvangen, de ziekenzorg op instorten staat en alles kapot gaat”, stelt Jogi. Hij vindt dat de president slechte prioriteiten stelt en bij het afleggen van verantwoording steeds het parlement schuwt. Zijn fractie zal aandringen om het staatshoofd wel in het parlement te krijgen. “Hij noemt zich volkspresident. Het hele land is in rep en roer. Laat hij komen”, aldus Jogi.
Alcoa mag nu al vetrekken en alles achterlaten
Jogi vindt dat Alcoa met haar eenzijdig besluit om van Suriname te vetrekken de facto een einde heeft gemaakt aan de Brokopondo-overeenkomst. “Artikel 1 lid 15 geeft aan wat de essentie is geweest van de overeenkomst. Dat is het vestigen van een duurzame en geïntegreerde bauxietindustrie in Suriname. Deze voorwaarden doen zich niet meer voor na de besluiten die Alcoa heeft genomen. In feite zou Alcoa nu moeten vertrekken met achterlating van alle concessies en de Afobakka-stuwdam”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!