Moeder en stiefvader overleden Damien Changu blijven in arrest

Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft woensdag op de rechtszitting 2 getuigen gehoord in de zaak van de zware mishandeling de dood ten gevolg hebbende van de 4-jarige Damien Changu. In deze strafzaak staan moeder Pamela Ch. en stiefvader Mohamed L. terecht. Zij zitten al meer dan 2 jaar in voorarrest. De 4-jarige Damiën Changu is op dinsdagavond 11 november 2014 komen te overlijden als gevolg van mishandelingen. In verband met het onderzoek werd de ex-schoonmoeder van Pamela en haar ex-vriend gehoord. De schoonmoeder verklaarde dat zij Damien sinds toen hij 3 weken oud was heeft opgebracht. Omdat het kind op 4-jarig leeftijd naar school moest, heeft zijn moeder Pamela hem meegenomen.
De schoonmoeder had zowel bij de politie als op de zitting verklaard dat Pamela Damien zonder toestemming had meegenomen. Later kwam de getuige hierop terug en verklaarde dat zij toestemming had gegeven om alleen in de vakantie het kind naar haar woning mee te nemen, alwaar zij met Mohamed woonde. De getuige gaf aan dat toen zij het kind de eerste keer terug zag, zij hem niet kon herkennen. Volgens de ex-schoonmoeder van Pamela vertoonde Damien blauwe plekke aan zijn bovenlichaam. Terwijl de rechter de getuige hoorde, confronteerde zij de verdachte Pamela met de verklaringen. Pamela verklaarde dat zij Damien heeft mishandeld, omdat hij een keertje een sigaret van haar had genomen. Ook zou zij hem hebben mishandeld omdat Damien niet zindelijk was. Hij poepte overal in de woning. Damien vertelde aan zijn grootmoeder dat hij vaker werd mishandeld door zijn moeder en stiefvader. Hij werd geslagen met een stok. Op de vraag van advocaat Irene Lalji, die de verdachte Mohamed juridisch bijstaat, verklaarde de getuige dat zij Damien niet had gevraagd waarmee hij werd geslagen. Eerder had deze getuige verklaard dat Damien met een stok werd geslagen. De getuige kwam deels terug op haar verklaringen. De raadsvrouw merkte op om dit stuk te willen opnemen in het proces-verbaal van de zitting, omdat de rechter vaak genoeg zegt dat papier geduldig is. Volgens de grootmoeder was het haar niet bekend dat Damien aan epilepsie leed. Bovendien was Damien volgens zijn grootmoeder een heel rustige en aardige jongen. Hij was zindelijk. Toen zij hem in het ziekenhuis zag, was het kind totaal verwaarloosd. Hij zag er heel donker uit. De grootmoeder heeft foto’s van Damien waarop het kind mooi en verzorgd uitziet. Zij heeft ook vernomen dat de stiefvader van Damien hem tegen de muur van de badkamer had gestoten. Haast elke dag werd het kind mishandeld. Wanneer de grootmoeder belde, huilde het kind. Dit was de reden waarom Pamela de grootmoeder vroeg om niet te bellen. Omdat de vader van Damien ook in de zaal aanwezig was, werd hij als een informant gehoord. Hij heeft vernomen van de broer van de verdachte Mohamed dat Damien vaker mishandeld werd door de stiefvader Mohamed.
Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de vader van Damien de relatie met Pamela had beëindigd en verhuisd was naar Guyana. Zij was toen 13 jaar oud en was al in verwachting van een ander kind dat zij ter adoptie heeft afgestaan aan een echtpaar. Pamela verklaarde dat de schoonmoeder haar en het kind niet wilde accepteren. De vader van Damien kwam na een tijdje terug bij haar en zij hadden toen de oude relatie voortgezet. Damien werd toen geboren. De vader van Damien was voor vier jaar veroordeeld voor een strafbaar feit. Pamela had het kind toen bij haar schoonmoeder gelaten. Zij had intussen een relatie met Mohamed. Toen Damien 4 jaar oud was, werd hij door zijn moeder Pamela meegenomen.
Na het getuigenverhoor verzocht advocaat Lalji de rechter voor de zoveelste keer om de vrijheidsbeneming van Mohamed op te schorten. Zij onderbouwde dit door aan te geven dat de verdachte 2 minderjarige kinderen van 2 om 3 jaar heeft met Pamela, die momenteel zijn ondergebracht in een kindertehuis. Volgens Pamela hebben de kinderen haar niet herkend, toen zij hen pas na 2 jaren in het tehuis bezocht. De magistraat wees het verzoek af, omdat volgens haar mening de argumenten van de raadsvrouw met betrekking tot de verzorging van de kinderen niet doorslaggevend zijn. Op 1 maart wordt de behandeling voortgezet. Beide verdachten blijven in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!