Katiuscia Sanches al 10 jaar sportpresentatrice op tv

Het eerste groot toernooi dat Katiuscia Sanches mocht presenteren was Copa America 2007. Samen met Quaraisy Nagessersing
Het eerste groot toernooi dat Katiuscia Sanches mocht presenteren was Copa America 2007. Samen met Quaraisy Nagessersing
Ze is niet meer weg te denken van de sporttelevisie. Als vrouw is het een topprestatie dat ze het overleeft in dit van nature mannenberoep. Dat een vrouw 10 jaar onafgebroken fungeert als sportpresentatrice op de televisie, dat is nooit eerder voorgekomen in de historie van Suriname. Katiuscia Sanches heeft deze mijlpaal vandaag bereikt. Maar wie is Katiuscia? En hoe belandde zij in de sportwereld? Dagblad Suriname had een exclusief interview met haar over haar indrukwekkende carrière.
Radio
Katiuscia Sanches is geboren en getogen in Suriname. Haar vader is een volbloed Braziliaan, haar moeder is Surinaamse. Echter, ze is opgegroeid in Suriname. Voordat Katiuscia haar intrede deed in de tv-wereld, was ze al werkzaam bij de media. “Ik was van kinds af verliefd op het radiowerk. Als er feestjes waren thuis, speelde ik de zogenaamde dj met een dubbeldeck cassettespeler. Zodra een lied af was op tape 1, drukte ik meteen play op tape 2’, vertelt ze. Reeds vroeg, rond haar 16de, werd haar droom werkelijkheid. Ze mocht haar droom verwezenlijken door parttime bij de radio te werken. “Bij RP The Hot One begon mijn radiocarrière’, geeft ze aan. Daarna heeft ze onder andere ook gewerkt bij Radio 10 en later bij SCCN Radio. “Radio is mijn eerste passie geweest”, vertelt ze.
TV
Ze werkte bij Radio 10, die toen nog in het gebouw van de STVS gevestigd was. Ze las ook het 5 uur Journaal bij de STVS. In dit gebouw was ook QN Sports gevestigd. “Dus ik ontmoette de directeur van QN Sports, Quaraisy Nagessersing hier en hij vroeg me wanneer ik voor zijn bedrijf kwam werken. Ik nam het maar als een grap. Hij vroeg na een tijdje voor een tweede keer en toen zei ik gewoon volgend jaar februari. En dat werd het ook. Op 1 februari 2007 was mijn eerste werkdag. Ik moest met een jas komen. Wat ik niet wist, was dat die dag meteen mijn eerste presentatie van het QN Sportprogramma samen met Nagessersing zou zijn. Mijn benen klapten van de zenuwen’, vertelt Katiusia over haar eerste ervaringen in haar sportjournalistieke carrière.
Braziliaans bloed
‘Ik had in de verste verte niet verwacht om een sportpresentatrice op de televisie te worden.’ Ze zegt dat presenteren op de tv iets heel anders is dan de radio, waar men je niet in beeld ziet. ‘In feite zat voetbal al in mijn bloed, omdat mijn vader een volbloed Braziliaan is. En zoals je weet is voetbal een religie in Brazilië. De hele dag zat hij gekluisterd aan de radio of was hij in het stadion. Zo raakte ik wel geïnteresseerd in voetbal’, zegt ze. “Ik zat vaker tussen het publiek bij presentaties op tv bij WK Journaals.”
Hoogtepunten
In de afgelopen 10 jaar heeft Katiuscia op sportgebied heel wat meegemaakt. Enkele hoogtepunten zijn het live meemaken van het WK voetbal 2014 in Brazilië. Verder heeft ze ook de finale van de Confederations Cup in 2013, Champions League, wedstrijden van Barcelona, Real Madrid en Atletico Madrid in Spanje alsook topwedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord in Nederland bijgewoond. “Vanuit al deze plekken heeft ze haar bijdrage geleverd voor QN Sports. Vooral op het WK van 2014, moesten Qoesje en ik elke avond producties sturen voor de tv in Suriname. Dat was zwaar werk, maar ook een hele ervaring”, geeft ze aan. Ook het live meemaken van een topwedstrijd in het heilige Maracanastadion is een hoogtepunt voor haar.
Minder leuk
Hoewel ze niet over dieptepunten wil praten, waren er toch wat minder leuke momenten de afgelopen 10 jaren. “Ik liep een keer het stadion binnen en hoorde ik vanuit het publiek iemand zeggen van ‘wat weet een vrouw van voetbal’. Op Boskamp ben ik aangevallen door een supporter en mijn microfoon werd getrokken. Ik werd ook beledigd’, geeft ze enkele minder leuke zaken van dit werk aan. Maar in de kringen van mannelijke collega’s en panelleden van haar programma, is ze nooit onheus behandeld. “Integendeel krijg ik alle ondersteuning en respect van ze”, vertelt ze.
Toekomst
Of ze voor altijd sportjournalistiek als haar beroep zal hebben, dat hangt volledig af van de Almachtige. “Maar ik sta er open voor om dit werk nog heel lang te doen. Zolang ik daartoe in staat ben’, zegt ze. “Alles wat ik tot nu toe bereikt heb, is dankzij QN Sports en daar ben ik ze heel dankbaar voor.” Katiuscia geeft aan dat sportjournalistiek een heel intensief werk is. “Vooral in het weekend ben je elke dag op het veld. En dan nog de voorbereidingen naar het programma toe. Om het goed te doen moet je heel veel tijd erin stoppen. Misschien dat daarom veel vrouwen zich niet aangesproken voelen tot dit werk’, geeft ze aan. Voor de toekomst wil ze graag ook een live satelietreportage doen vanuit het buitenland. Bijvoorbeeld vanuit het stadion bij een La Liga-wedstrijd of een WK. Tot nu toe is dat met vooropnames gedaan.
Privé
Katiuscia is moeder van een bijna 18-jarig dochter en peetmoeder van een bijna 11-jarige dochter. “Elk moment als ik niet moet werken, ben ik met ze bezig. Intussen zijn ze ook al gewend met de routine. Vooral mijn dochter van 18 weet dat ik vaker uit huis moet voor werk. Ze hebben 100% begrip voor’, zegt ze. Wat velen zich afvragen is of Katiuscia single is. “Nou, wat ik hierover te zeggen heb: “For me to know, for you to find out”.

error: Kopiëren mag niet!