Stakende leerkrachten accepteren toetje van SRD 500 niet

FRONT LEERKRACHTENDe Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben gisteren op een algemene ledenvergadering besloten om hun acties voort te zetten. De scholen blijven vandaag gesloten. De leerkrachten zijn gisteren breedvoerig geïnformeerd over de gesprekken die de bonden hebben gehad met vertegenwoordigers van de overheid. Aan de zijde van de regering zaten aan Jules Wijdenbosch, Eddy Jozefzoon, Winston Lackin en de ministers Robert Peneux en Gillmore Hoefdraad. Volgens bondsvoorzitter Wilgo Valies is het gesprek goed geweest. “Zij hebben het begrepen”, stelt de voorzitter. Echter blijkt dat voor wat de herwaardering van de leerkrachten betreft, nog niet in dezelfde richting kan worden nagedacht.
De overheid geeft volgens Valies aan dat zij om administratieve redenen nog niet zo ver is om een herwaarderingsprogramma uit te voeren. De instroom van informatie vanuit Cebuma, de onderwijsbureaus en de leerkrachten zelf, geschiedt niet zoals gewenst. Om de periode januari- februari te overbruggen, stelde de regering voor dat de leerkrachten additioneel op de SRD 375, die zij in januari en februari zullen krijgen, nog eens SRD 125 krijgen. In totaal krijgen de keerkrachten maandelijks SRD 500 tot de herwaardering een feit is.
“Ze komen ons tegemoet door in januari en februari iets te geven. Eigenlijk ben ik bang om dat iets aan te geven”, uitte Valies. In ruil hiervoor vroeg de regering naar wat meer tijd om de herwaardering voor te bereiden. De leerkrachten reageerden daarop luidkeels met een ‘nee’.
Volgens Valies zijn uitleg is de SRD 500 welkom, echter wensen de leerkrachten ook direct een oplossing voor hun herwaardering. De leerkrachten zijn van mening dat zij niet zoals eerder, voor de gek gehouden wensen te worden
“Voor de regering is het problematisch om het uit te voeren, maar voor ons is dat geen steekhoudend standpunt. Er zijn genoeg modellen om een goede raming te maken”, stelt Peneux. Volgens Valies krijgen de leerkrachten de SRD 500. Echter moet nog blijken als dat wel zal gebeuren, aangezien de door de regering verwachte opschorting van de actie, negatief uitpakt. Door de bonden is aan de regering voorgesteld dat de regering de herwaardering in ieder geval houdt op een bedrag boven de armoedegrens. De leerkrachten hoeven volgens Valies niet in één hit de salarisverhoging te krijgen. Er is voorgesteld om de herwaardering vanaf januari tot en met begin 2018 gefaseerd door te voeren. “Ik ben niet bereid om te gaan naar school alvorens wij die herwaardering hebben. Wij zullen die vuist moeten maken. Wanneer zij een afspraak met ons maken dat u uw cijfers binnen een week moet leveren, doet u dat niet? Dan komen die ‘basjas’. Nu gaan wij basja spelen”, aldus Valies op de alv.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!