Leerkrachten reeds 6 dagen in actie

Regering zit nog steeds met de handen in het haarDe strijd tussen de leerkrachten en de overheid is nog steeds gaande. De leerkrachten zijn niet van plan om water bij de wijn te doen. Ook vanuit de overheid zijn er geen signalen om de strijdbijl te begraven. De stagnatie in het onderwijs zorgt voor veel onrust binnen de samenleving. Echter zijn de leerkrachten de negatieve ontwikkelingen in het land helemaal zat. Op 10 januari heeft er een algemene ledenvergadering (alv) plaatsgevonden en vanaf 11 januari zijn de leerkrachten in actie. De groep van de stakende leerkrachten wordt met de dag groter. “Er zijn veel leden van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) die zich willen inschrijven bij de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) en de Bond van Leraren (BvL). Zowel de Fols als de Surinaamse Onderwijsbond (SOB) doet niets voor de leerkrachten. De enige persoon die opkomt voor alle leerkrachten is Wilgo Valies!” Dit zegt Winish Imansoeradi, bestuurslid van de ALS, desgevraagd aan Dagblad Suriname.
Imansoeradi gaf te kennen dat de leerkrachten zich dagelijks in grote aantallen komen inschrijven. Uit de presentielijsten is gebleken dat ongeveer 1500 leerkrachten participeren aan de protestmanifestaties. “Dit is dagelijks het geval. De minister moet dus beter leren ‘tellen’ wat dat betreft!” Het is vooralsnog niet duidelijk uit hoeveel leden de BvL en ALS bestaat, aangezien er iedere dag nieuwe inschrijvingen plaatsvinden. De leden die aangesloten zijn bij de BvL betalen maandelijks SRD 20 aan contributie, terwijl de leden van de ALS per maand SRD 15 moeten neertellen.
Angela Riedewald, bestuurslid van de BvL, zegt tegenover Dagblad Suriname dat er leerkrachten zijn die een vrees hebben om hun stem te laten horen. “De mensen zijn gewend aan een bepaalde druk die op hen wordt uitgeoefend. Soms wordt dit met duidelijke bewoordingen gedaan.” Hierdoor hebben de leerkrachten geen zekerheid of men daadwerkelijk voor hen zal opkomen. “Daarom proberen wij van de ALS en BvL deze leerkrachten bewust te maken. Ze hebben die stimulans nodig.” Riedewald benadrukt dat de BvL en de ALS geen druk leggen op de leerkrachten. Het gaat slechts om de bewustwording. Volgens Riedewald gaat de strijd niet alleen om geld, wat men heel vaak denkt. “Wij timmeren al jaren aan de weg voor onderwijsvernieuwing.” Zo zijn de grote klassen en de leermethode enkele zaken die een dringende aanpak vereisen, vertelt het bestuurslid. Riedewald is van mening dat de leerkrachten bij elke besluitvorming die het onderwijs aangaat, betrokken moeten worden aangezien zij degene zijn die dagelijks met de leerlingen bezig zijn. Het is onacceptabel als men abrupt iets gaat implementeren. “Wij hebben ook ideeën.”
De regering houdt de herwaardering geheim
De inhoud van de herwaardering is niet alleen voor de samenleving een raadsel, maar ook voor de leerkrachten. “De regering houdt de herwaardering geheim! Wij hebben het zelf nog niet gezien! Er wordt eenzijdig informatie vertrekt. De getallen die gepresenteerd zijn in de media, zijn niet bekend bij het bestuur van de ALS en de BvL. Zelfs Fols is niet op de hoogte hiervan. Desondanks staat de Fols erachter”, aldus Riedewald. Het bestuurslid kan zich niet voorstellen hoe men zo autoritair te werk gaat, zonder de betrokkenen in kennis te stellen. Maandag zijn de ontevreden leerkrachten voor de tweede keer naar De Nationale Assemblee (DNA) geweest, waar zij wederom niet zijn ontvangen door de autoriteiten, ondanks dat de voorzitter van de DNA hen had voorgehouden dat deze kwestie wel aandacht zou krijgen. “Tot nu toe is er niets hiervan terecht gekomen. Integendeel gooit de onderwijsminister meer olie op het vuur. Dit is niet gezond voor de verdere onderhandelingen, die er nog moeten plaatsvinden. Die vonk wordt straks een vlam als hij niet oppast. Wij zijn niet bang voor de intimidatie van Peneux. Als hij leerkrachten wil ontslaan, zal de situatie alleen maar escaleren”, zegt een leerkracht.
KSR

error: Kopiëren mag niet!