Gecombineerde straf voor verdachte in verduisteringszaak SWM

Kantonrechter Robbert Praag heeft woensdag uitspraak gedaan in de spraakmakende verduistering- en oplichtingzaak van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). De verdachte Guno Lo Kioeng Shoe, directeur van een incassobedrijf, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en verduistering van een geldbedrag ten nadele van de SWM. In deze zaak had het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Bibian Tjin Liep Shie, een strafvoorstel van 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met aftrek, geëist. De openbare aanklager koppelde verder aan haar voorstel een proeftijd van 3 jaar, met de bijzondere voorwaarde dat de verdachte het verduisterde bedrag binnen een termijn van een jaar dient terug te betalen aan de SWM. Ook had zij de gevangenneming gevraagd van de verdachte. De magistraat ging niet mee met de eis van de vervolging en legde de verdachte een straf op van 12 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Als bijzondere voorwaarde heeft de rechter aan deze verdachte de terugbetaling van een bedrag van SRD 41.000 binnen een jaar aan hem opgelegd.
Lo Kioeng Shoe heeft SWM tot 2 keren toe benadeeld. De eerste keer had hij een bedrag van SRD 193.697, 35 verduisterd. Hij was een samenwerkingsverband met SWM aangegaan. De klanten mochten ook bij zijn bedrijf in de Hermitage Mall hun waterrekening betalen. Echter heeft Lo Kioeng Shoe de desbetreffende gelden nooit op de rekening van de SWM terug gestort. Na de ontdekking heeft de SWM een betalingsregeling met hem getroffen. De SWM heeft de zakelijke relatie met hem in stand gehouden, maar de verdachte heeft ook daarna de gelden niet gestort. De verdachte kreeg een kans om zijn fout te corrigeren, echter heeft hij het bedrijf wederom benadeeld en de laatste keer met een geldbedrag van SRD 41.000. Op verzoek van advocaat Oscar Koulen heeft de rechter geen gevangenneming gelast. Volgens de raadsman is de verdere detentie niet noodzakelijk. Met dit vonnis blijft de verdachte op vrije voeten. Wel moet hij het bovenvermeld bedrag binnen een jaar terugbetalen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!