Arnold Kruisland: ‘Waar hebben wij een industriepark? Zij gaan het als schroot verkopen!’

“Met de ontmanteling van de aluinaardefabriek te Paranam, is duidelijk te zien hoe corruptie ergere vormen aanneemt”, zegt oud-diplomaat, politicus en stonfutu van de NPS Arnold Kruisland aan Dagblad Suriname. Delen van de aluinaardefabriek te Paranam die momenteel ontmanteld worden, zullen volgens eerdere mededelingen van Dilip Sardjoe in de media, worden gebruikt bij het opzetten van een industriepark in die omgeving. Onder meer de betonnen platen die verwijderd en vervolgens door Suralco geconserveerd worden, zullen voor het industriepark worden gebruikt. “Waar hebben wij een industriepark? Zij gaan het als schroot verkopen!”, zegt Kruisland. De oud-parlementariër maakt een vergelijking met het West-Surinameproject waar alles door Bouterse kapot is geslagen. “Toen West-Suriname door Bouterse is gestopt, hebben zij daar ook ontmanteld en alles verkocht. Airconditioning, zwaar materieel, gereedschap, alles is toen verduisterd en weggehaald. Vandaag is er alleen maar een spoorbaan over en een loods waarin de treinen zouden moeten zijn”, aldus Kruisland. Hij verwacht dat er nog erger met Suralco zal gebeuren. De politicus voert aan dat hij sterk het vermoeden heeft dat leden van de presidentiele onderhandelingscommissie zaken met de multinational hebben gedaan die in hun voordeel zullen uitvallen. “Het wordt een corrupte boel. Niets zal overblijven, alles zal als schroot naar het buitenland worden weggedragen door de figuren op het kabinet van de president en hun handlangers. Ze willen hun slag slaan ten koste van dit arme volk. Het is verschrikkelijk”, aldus Kruisland.
NDP-parlementariërs zwijgen dood
De NPS’er voert aan dat er voldoende mogelijkheden zijn om de bauxiet-industrie in het land draaiende te houden. Zo kunnen andere maatschappijen worden geïnteresseerd, waardoor de plant over kan worden genomen. Zover hij weet hadden China, Frankrijk en Brazilië hun interesse hiervoor getoond. Kruisland benadrukt dat het duidelijk is dat de verworpen Memorandum of Understanding (MoU) uit 2015 inderdaad stilzwijgend is doorgevoerd. Hij kan zich daarom niet voorstellen dat het parlement dit normaal voortgang heeft laten plaatsvinden zonder op tijd in te grijpen. “Het ergste is dat de meerderheid van Bouterse in DNA doodzwijgt. Simpel, omdat ze bang zijn. Pas toen de oppositie verantwoording van de president heeft gevraagd, hebben enkele van de coalitieparlementariërs ondersteund.” Volgens Kruisland zal deze generatie van NDP-parlementariërs nooit meer door het volk worden gekozen.
Suralco zal blakabal krijgen
De regering zal vandaag het parlement moeten informeren over de ontwikkelingen rond Alcoa/Suralco. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dinsdag dat de presidentiële commissievoorzitter aangegeven heeft dat de Brokopondo-overeenkomst gewijzigd zal worden. Kruisland verwacht dat het staatshoofd zal ontkennen dat de MoU stilzwijgend is doorgevoerd en hierbij een verhaal zal koppelen over de eisen van Alcoa waar Suriname geen ander uitweg heeft. “Ze gaan nooit de schuld aan zichzelf geven. Suralco zal die blakabal krijgen.” Kruisland benadrukt dat er verder geen enkele stap tegen de president genomen zal kunnen worden, omdat hij door zijn eigen meerderheid wordt beschermd. “Al zou de oppositie een motie van wantrouwen indienen of een motie indienen om de ontmanteling stop te zetten, zal die motie het nooit halen”, zegt hij. Volgens hem kan juist verwacht worden dat de coalitie met een motie van vertrouwen komt naar de regering toe.
FR

error: Kopiëren mag niet!