Rusland: ‘Deal met Monaco Resources van de baan’

Met de ontmanteling van de aluinaardefabriek te Paranam is de onlangs gesloten deal met Monaco Resources van de baan. Tot deze conclusie komt NPS-fractieleider Gregory Rusland. De voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen zegt aan Dagblad dat de onlangs uitgekomen mededelingen van Dilip Sardjoe, voorzitter van de onderhandelingscommissie, voor enorm veel verwarring heeft gezorgd. “Op dit moment worden wij geconfronteerd met een mededeling van Suralco dat zij de Paranam-raffinaderij zal ontmantelen. Dat betekent dat de raffinaderij straks niet meer bestaat”, stelt de NPS’er. Suriname heeft op 11 mei 2016 een intentieverklaring getekend met Monaco Resources. Echter was de samenwerking met de in Frankrijk gevestigde multinational afhankelijk van het besluit van de Alcoa. Als de Amerikaanse multinational Alcoa instemt met de verkoop van de Suralco-raffinaderij te Paranam, kan de samenwerking tussen Suriname en Monaco Resources verder worden uitgebouwd. Deze samenwerking zou zich richten op de bauxietreserves in het Bakhuysgebied. Suriname zou met de bauxietreserves in deze samenwerking komen en zou daarvoor minimaal 30% van de aandelen hebben. Het eerste traject zou er 1 van 3 jaar zijn waarin ongeveer USD 400 miljoen zou worden geïnvesteerd en waarbij in de opstartfase ongeveer 400 banen zouden worden gecreëerd. Aan het eind van de 3 jaren zouden 1.500 mensen emplooi vinden bij het nieuw op te zetten bedrijf. Met de aankondiging van de ontmanteling is dit volgens Rusland niet meer mogelijk. Volgens de NPS’er moet de regering zo snel als mogelijk informatie over deze kwestie verschaffen. De Nationale Assemblee (DNA) houdt donderdagmiddag een speciale vergadering, waarin de regering duidelijkheid moet verschaffen over de ontwikkelingen rondom het vertrek van Suralco. Dat deelde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dinsdag mee tijdens de openbare vergadering. Bij aanvang van de openbare vergadering merkte zij op dat mededelingen van Sardjoe grote bezorgdheid bij het college hebben teweeg gebracht.
Regering moet met harde feiten komen
Delen van de aluinaardefabriek te Paranam, die momenteel ontmanteld wordt, zullen volgens eerdere mededelingen van Sardjoe in de media worden gebruikt bij het opzetten van een industriepark in die omgeving. Onder meer de betonnen platen die verwijderd en vervolgens door Suralco geconserveerd worden, zullen voor het industriepark worden gebruikt. Rusland vindt dat de regering met harde feiten moet komen en niet iets dat gaandeweg veranderd kan worden. “Formeel zijn bepaalde locaties van de Suralco tot 2033. Natuurlijk kan de voorzitter van de commissie bepaalde wenselijkheden hebben, maar wij willen als oppositie in een later stadium niet weer verrast worden met een andere mededeling”, zegt Rusland.
Minister NH mag niet praten over kwestie Alcoa
Rusland, lid van de speciale commissie die zich bezig houdt met de kwestie Alcoa, zegt dat hij onlangs met verbazing heeft moeten vernemen dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen geen enkele bemoeienis mag hebben in de verdere onderhandelingen met Alcoa, omdat deze getrokken is naar presidentieel niveau, waarbij de onderhandelingscommissie rechtstreeks aan president Desi Bouterse rapporteert. “Ik moet zeggen dat ik heel verbaasd was, omdat ik ook in die functie heb gezeten als minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij mag niet eens hierover praten. Wij hebben zelf hier geprobeerd om de minister samen met de presidentiele commissie te krijgen voor een gesprek. De commissie heeft toen afgezegd. Daar ziet u al dat er iets niet klopt. Ik vind het daarom een vreemde zaak dat de minister van NH, die verantwoordelijk is voor mijnbouw, niet op de hoogte is van wat er gebeurt in zo een belangrijke case over bauxietactiviteiten”, aldus Rusland.
Alleen parlement kan Brokopondo-overeenkomst wijzigen
Geerlings-Simons voerde aan dat de mededelingen van Sardjoe en Alcoa erop neerkomen dat de Brokopondo-overeenkomst beëindigd is of gewijzigd. Echter kan deze overeenkomst volgens haar uitsluitend door het parlement worden gewijzigd. Rusland deelt deze mening. Volgens Rusland heeft het staatshoofd in 2015 in het parlement duidelijk aangegeven de MoU als ‘niet bestaand’ te beschouwen. Vandaar dat nu nimmer door de onderhandelingscommissie kan worden aangegeven dat de Afobaka-stuwdam in 2019 aan Suriname zal worden overgedragen. “Dat betekent dat wij teruggaan naar de Brokopondo-overeenkomst waar Suralco tot 2033 de eigenaar is van de dam. Dit creëert verwarring”, stelt de NPS-voorman. Volgens Rusland is de oppositie vanaf 2015 onder de indruk dat er een nieuwe onderhandelingscommissie ingesteld zou worden. Commissievoorzitter Wendel Asadang merkte op dat het contact met de presidentiële onderhandelingscommissie geleid door Sardjoe, nogal stroef is verlopen in 2016. De commissie heeft intussen een brief naar de regering gestuurd om geïnformeerd te worden. Zij zal donderdag ook een commissievergadering houden.
FR

error: Kopiëren mag niet!