Errol Snijders: “Mijn taak is niet om een regering naar huis te sturen”

Enkele politieke organisaties (parlementaire oppositie) spreken vandaag de dag in klare taal over het idee van het afzetten van de huidige regering. Echter onderneemt geen enkel politieke organisatie zelf acties om uiteindelijk niet het zwarte schaap te worden in geval er onvoldoende steun komt voor de acties. Vandaar het beginsel van ‘Wij ondersteunen elke actie’ wordt gehanteerd om het politiek spel in een safe zone te spelen. Bepaalde maatschappelijke groeperingen, zoals de Akmos, het Burgercollectief, We zijn Moe etc, zijn in tegendeel open qua hun opstelling en ondernemen zelf acties.
Bij de vakbeweging aan de andere kant is er al jaar en dag verdeeldheid qua standpunten waar te nemen. Dagblad Suriname vroeg Errol Snijders, voorzitter van De Moederbond, hoe hij kijkt naar het standpunt van het afzetten van de regering. Snijders klinkt op het eerste gezicht niet te enthousiast erover. Naar zijn oordeel dient De Moederbond zich bezig te houden met arbeidersbelangen en hun ontwikkeling. Regeringen naar huis sturen, is volgens hem niet een prerogatief van de bond.
Mijn taak is niet om een regering naar huis te sturen
“De Moederbond doet niet aan partijpolitiek. De bond heeft zich sinds jaar en dag onthouden van partijpolitiek”, stelt Snijders. De harde realiteit van de dag is echter wel dat de politiek zorg draagt voor het invullen van de politiek bestuurlijke functies. De vakbeweging aan de andere kant heeft als taak om erop toe te zien dat politiek bestuurlijke besluiten op een juiste manier worden genomen en arbeidsvriendelijk zijn. “Dat is mijn taak. Mijn taak is niet om een regering naar huis te sturen. Wat krijgen wij daarna? Ik wens die organisaties succes, maar ik kies voor een stukje duurzaamheid. Misschien vindt men dat het politiek gezien al tijd is. Wie ben ik om te zeggen dat het niet waar is? Ik ben geen politicus. Wij van De Moederbond zijn gewoon van mening dat wij moeten opkomen voor belangen van arbeiders. Wij willen discussies hebben over de ontwikkeling. U hoort hoe het bedrijfsleven vandaag de dag praat. Zij adviseren om samen te kijken hoe wij het land op het juiste spoor kunnen brengen. Dat is een boodschap en niet een regering naar huis sturen, want wie krijg ik daarna?”, aldus de vakbondsvoorman.
Verder moet ook worden aangekaart dat vanuit de coalitie zelf veelal wordt aangegeven dat het aftreden van de regering voor veel ergere situaties zal zorgen. De voorzitter van het parlement zei in september 2016 in de media de mening te zijn toegedaan dat wanneer het land ten val komt, dat de kans groot is dat het in de toekomst niet meer te herstellen is, ook wanneer de oppositie eens aan de macht mocht komen. Het recentste voorbeeld waar de wil van het volk het best tot uiting kwam, was tijdens regering Jules Wijdenbosch. Het rommelde in de regering van Wijdenbosch. Het gestructureerd samenwerkingsverband werd aangegaan tussen de oppositie, de arbeidsbeweging, de industriële sector en andere sociale groeperingen. In mei 1999 gingen de Surinamers massaal de straat op om te protesteren tegen het wanbeleid van de regering. Het uiteindelijk doel was om de regering naar huis te sturen. De actie leidde tot het formele ontslag van het heel kabinetsteam, maar Wijdenbosch zelf bleef aan. Hij besloot uiteindelijk zelf af te treden en in 2000 werden er vervroegde verkiezingen gehouden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!