Peneux: ‘Ik heb een lange lont van 1000 meter’

Het herwaarderingsprogramma voor leerkrachten is volgens Onderwijsminister Robert Peneux geen aangelegenheid van een vakbond. De bewindsman zei dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) dat dit programma een aangelegenheid is van de regering. De bewindsman ergerde zich aan het feit dat elke keer wanneer de regering bezig is een bepaalde zaak aan te pakken, uiteindelijk ‘stoorzenders’ ertussen komen. Hij vindt dat een wilde actie wordt gevoerd door de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). De bewindsman is niet geïnformeerd door de vakbonden dat vandaag om 8.00 uur scholen worden platgelegd. “Staken mag, maar wanneer je staakt, moet je mij als minister ook verwittigen wat de gronden zijn van die staking”, zei de minister. Uit de media heeft hij vernomen dat de vakbond leden heeft opgeroepen om te informeren over het herwaarderingsprogramma en mutaties. “Wat doet u: u luistert niet wat de vergadering wil om dan terug te koppelen met de regering en u kondigt direct een actie aan: 8.00 uur alle scholen plat!”, zei de minister over de stappen van bondsvoorzitter Wilgo Valies. Volgens hem is de dialoog ‘afgetjapt’ door de vakbond. Desondanks houdt hij ‘heel veel van Valies als voorzitter van de BvL’. Hij zal wederom proberen om dit probleem te herstellen. Peneux heeft alle onderwijsgevenden opgeroepen om zich vandaag aan te melden op scholen. “Ik heb een lange lont van 1000 meter. Ik zal in dialoog treden, maar als dat niet lukt, zal ik conform de Personeelswet handelen ”, aldus Peneux.
Continu in dialoog
De bewindsman benadrukte dat hij continu met de raadsadviseur van president Desi Bouterse en de vakbonden in dialoog is geweest. Dinsdagmorgen is de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) ontvangen. De Fols blijkt volgens hem tevreden te zijn met de gegeven informatie. Afgelopen maandag zijn schoolleiders van basisscholen, de directeuren van lbo- en muloscholen ontvangen. Al deze mensen kunnen zich volgens hem vinden in het herwaarderingsprogramma. “Wanneer wij praten over een herwaarderingsprogramma, dan praten wij over alles wat een vakbond ooit op tafel heeft gelegd. Het herwaarderingsprogramma moet daarom een structurele oplossing brengen om de kwaliteit van ons onderwijs op een hoger niveau te brengen”, aldus Peneux.
FR

error: Kopiëren mag niet!