SMS-directeur: “Niets aan de hand rond kwestie Canawaima”

Volgens de directeur van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS), Joyce Rozenhout, is de SMS aandeelhouder bij de managementcompagnie in de kwestie rond Canawaima, de veerboot geautoriseerd om passagiers tussen Suriname en buurland Guyana te vervoeren. Er is een ingewikkelde constructie ten aanzien van de organisatie zelf. Er zijn twee raden, te weten de raad van de Canawaima Ferry Service Incorporated, waar de directeur van het ministerie van Transport, Communicatie en toerisme (TCT) de voorzitter van is. “Die is eigenlijk ook de eigenaar van die boot”, zegt Rozenhout. De boot wordt dus gemanaged door de managementcompagnie. “Vanaf 2011 – 2016 ben ik de voorzitter geweest van het managementcompagnie.” Wat zich nu afspeelt volgens de directeur heeft meer te maken met een bilaterale kwestie. Rozenhout zegt in dat kader liever geen uitspraken te willen doen. Wat wel duidelijk is, is dat Suriname zijn deel wel correct heeft afgehandeld. “Overal worden er fouten gemaakt, maar naar mijn inzien heeft Suriname wel correct gehandeld.” Zij stelt dat er niets betaald moet worden aan de Guyanezen. De boot moet operatief zijn en daarvoor moet hij onderhouden worden. Het onderhoud vindt om de twee jaar plaats, waarbij hij in dok gebracht wordt. De motoren zijn aan vervanging toe en precies daaraan werd er gewerkt. De huidige raad zal gewoon daarmee doorgaan. “Het klopt dus als er gezegd wordt dat vervanging van de motoren gewoon geschiedt en dat er niets aan de hand is. Wat niet snel op gang is gekomen, is echter het contact met de Guyanezen. Dat heeft deze situatie al jaren gefrustreerd. Je probeert ze te bereiken, maar dat was altijd moeilijk en plotseling horen we dat we ons niet hebben gehouden aan de zaken zoals in de overeenkomst opgenomen”, aldus SMS-directeur Rozenhout. Dit probleem heeft in principe dus niets te maken met de SMS, maar meer met de eigenaar en de operator van de boot en dat is de Canawaima Ferry Service Incorporated.

error: Kopiëren mag niet!