Prahlad Sewdien: “Landbouw, wij zijn er nog niet eens aan begonnen”

De internationale economie waarbinnen Suriname haar ontwikkelingsdoelen moet realiseren, heeft gedurende de twee achter ons liggende begrotingsjaren diepgaande veranderingen doorgemaakt. Vooral vanwege de schaal van de Surinaamse economie oefenen deze veranderingen een grote invloed uit op onze ontwikkelingskansen of vormen een bedreiging voor ons land. Aanpassing van ons beleid en ontwikkelingsstrategie aan deze veranderende wereld is volgens het laatste verslag van het Planbureau onvermijdelijk.
Hier wordt niet alleen gedoeld op de globale ontwikkelingen in de financiële sfeer, maar ook op de onderliggende veranderingen in de reële economie, de productie en de handel. Aangezien deze veranderingen ook de ontwikkelingsparadigma’s gewijzigd hebben, zullen beleid en planning optimaal gebruik moeten maken van de beleidsruimte die ontstaan is door een ontwikkelingsstrategie uit te stippelen die uitgaat van onze eigen, dus de lokale omstandigheden, uitdagingen en kansen.
Echter blijkt dat tot nog toe niet veel is gebeurd qua het werken aan de uitdagingen. Vooral de agrarische sector in Suriname, waar er al jaar en dag over gepraat wordt als te zijn een top potentiële sector, krijgt nog geen bewegingsruimte. Volgens Prahlad Sewdien, voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), komt deze situatie simpel vanwege het ontbreken van een langtermijn visie en vooral het tekort aan technisch kader in agrarische productie. Het tekort aan kader is ook te merken op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, waar de minister al sinds zijn aantreden met de handen in het haar zit.
Sewdien is zich ervan bewust dat de agrarische sector niet als een winkel kan worden opgestart en ontwikkeld. Het is voor hem van belang om ergens een begin mee te maken. Op dit moment weten Surinamers nog niet precies wat zij willen planten. Dit, terwijl in het verleden daar wel duidelijkheid in was. Dat was toen mogelijk, vanwege al het onderzoek dat toentertijd werd uitgevoerd. LVV alleen heeft periodes gekend, waarin 30 tot 40 academische krachten puur met onderzoek bezig waren en niet met routinewerkzaamheden.
Heb medelijden met de minister
“Landbouw, wij zijn er nog niet eens aan begonnen. Ik heb gewoon medelijden met de minister. Hij heeft helemaal geen kader. Zijn begroting is gehalveerd. Hij kan moeilijk salarissen betalen, laat staan iets ontwikkelen. De houding van nu (wachten op mekaar) zal ertoe leiden dat eind 2017 wij weer zullen spreken van een verloren jaar. Wij van de FSA praten ook met de minister. Wij communiceren dat niet alles in een keer hoeft te worden gedaan. Twee of drie issues moeten diepgaand met stakeholders worden uitgewerkt. Wij moeten alleen niet achterblijven of ons laten inhalen. Wij moeten meer marktgericht bezig zijn. Iedereen denkt momenteel aan wat en hoeveel wij kunnen produceren. Dit, terwijl wij moeten denken aan in welke behoefte wij het best kunnen voorzien. Wij moeten kijken naar wat zowel de nationale als de internationale markt wil”, aldus Sewdien.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!