Commissie moet maximum aslast voor primaire wegen vaststellen

1 Commissie Zwaar Transport moet   maximum as-last voor primaire wegen vaststellenSinds het jaar 2000 heeft de overheid ruim US$ 900 miljoen geïnvesteerd in het wegennetwerk. Volgens minister Siegfried Wolff van Openbare Werken is de kwaliteit van de opgeleverde projecten gewaarborgd. Echter ging een groot deel van het netwerk snel en sterk achteruit. Onderzoek heeft uitgewezen dat een groep weggebruikers er extra toe bijdraagt dat de wegen kapotgereden worden. Het blijkt dat sommige aslasten een niveau van 27 ton bereiken, terwijl de wegen worden gemaakt voor maximum 13 ton. Minister Wolff heeft gisteren de Commissie voor Zwaar Transport ingesteld. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Openbare Werken, Handel en Industrie, Regionale Ontwikkeling Grond en Bosbeheer, Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, Regionale Ontwikkeling, Justitie en Politie, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Transport, Communicatie en Toerisme en de handhavingsinstituten Korps Politie Suriname en de Wegenautoriteit.
Dit probleem met de asdruk en het transport van hout over de Wijdenboschbrug zullen door de commissie worden aangepakt. De commissie is voor de duur van 6 maanden ingesteld en krijgt als taak het vaststellen van de maximum toegestane aslast van 12 ton voor de primaire wegen.
Verder dient de commissie te werken aan het voorkomen van belading tot boven het kabinet van een voertuig, het toezicht op een maximale uitsteek van 1 meter beladen boomstammen in het kader van verkeersveiligheid, het uitwerken van infrastructuur beschermende maatregelen en toezichthouden op de uitvoering daarvan, het formuleren van wetgeving ter voorkoming van overbelasting, het consulteren van alle relevante stakeholders en het formuleren van beleid voor zwaar transport.
Commissievoorzitter Humphrey Tjin Liep Shie heeft als korpschef in het verleden veel te maken gehad met dit onderwerp, dat volgens hem beladen is met heel wat emoties. Die emoties zijn volgens de voorzitter ook door gecommuniceerd met de leiding van het land. “Herhaaldelijke pogingen om hiertegen adequaat op te treden, hebben schipbreuk geleden of zijn opgeschort, vanwege de enorme druk die er kwam wanneer wij maatregelen wilden treffen”, stelt de voorzitter. Hij heeft in het verleden de druk vanuit de politiek gemist. Nu ziet hij wel wat licht in de tunnel, aangezien het probleem uiteindelijk genoemd is. Volgens Tjin Liep Shie is een oplossing voor dit probleem in het belang van de Surinaamse economie. Er kan worden gesteld dat de consument vanwege wat lastige maatregelen meer zal moeten neertellen voor de producten waar de zware transporteurs onderdeel van zijn. Echter betaalt de doorsnee burger veel meer wanneer de wegen opnieuw moeten worden gemaakt. Minister Wolff verwacht binnen 2 maanden de eerste resultaten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!