VES: “Wij kijken positief naar de toekomst”

“Het jaar 2016 is een historisch jaar voor de Surinaamse economie geweest. Nog nooit eerder in de geschiedenis hebben we de economie in dit land zo laten krimpen. Zelfs in 1980, het jaar van de staatsgreep, is de economie met 8.8% gekrompen. In 2016 hebben wij het gepresteerd om de economie met 9% tot 11% te doen krimpen.” Dit zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), desgevraagd aan Dagblad Suriname. Op 18 januari 2017 organiseert de VES een nieuwjaarsreceptie, waarbij er onder andere een analyse van het afgelopen jaar gepresenteerd zal worden.
Volgens Ramautarsing kijkt de VES als beroepsorganisatie positief naar de toekomst. “Wij ondersteunen alle positieve zaken die de regering onderneemt om de economie te stabiliseren en het wederom op het groeipad te krijgen. Onze leden zijn ook deel van deze samenleving. Zij hebben er ook baat bij als de economie weer op het spoor wordt gebracht. Wij juichen de goede voornemens van de regering daarom toe, echter willen wij ook de daden zien.” In dit kader zal de VES de regering monitoren door haar onder andere kritisch in de gaten te houden en te voorzien van adviezen/commentaren. “Wij zullen een bijdrage leveren aan het bedenken en uitvoeren van de goede maatregelen.” Ramautarsing beklemtoont dat de VES geen onderdeel vormt van de regering, maar slechts als partner van de regering kan handelen. “Wij kunnen om die reden alleen signaleren als iets verkeerd gaat en oplossingen aandragen hoe het eventueel beter zou kunnen volgens economische principes.” De VES zal zoals gebruikelijk ook in 2017 doorgaan met het bestuderen van de Surinaamse economie. “Elk kwartaal hebben wij interne discussies hierover met onze leden. We gaan door met het leveren van een bijdrage aan onder andere het parlement en ministeries.”
Onlangs heeft Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), te kennen gegeven voorstander te zijn van het mobiliseren van de samenleving om het rancuneus beleid van de huidige regering een halt toe te roepen. “Als VES zijn wij terughoudend hierin; VES is geen politieke organisatie en zal dat ook nooit worden.” Desondanks zal Ramautarsing de leden van de VES niet verbieden, indien zij zelf zouden willen participeren aan acties.
KSR

error: Kopiëren mag niet!