VES: ‘Wij hebben onze deviezenreserve opgegeten’

Nadat de koers onder de SRD 7 dook, is deze in de afgelopen drie dagen wederom op hol geslagen. Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 6.98 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet tegen de SRD 7.40 worden neergeteld voor een US dollar. De Euro op straat is al tegen de SRD 7.80. De situatie was volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), te verwachten, omdat de regering ondanks zoveel adviezen er niet in geslaagd is een buffer aan deviezenreserves bij de CBvS op te bouwen. De daling van de koers was niet gebaseerd op meer inkomsten door export. Experts hadden gewaarschuwd dat speculanten op de markt bezig waren en dat de koers ineens weer kon stijgen. “Wij hebben zo een kleine economie dat een of twee spelers de koers al op hol laten slaan. Als je in zo een geval geen deviezenreserve als buffer hebt, zullen deze individuele spelers de wisselkoers steeds slecht blijven beïnvloeden”, zegt de VES-voorzitter aan Dagblad Suriname. Ramautarsing vergelijkt de situatie met grote stabiele landen, waar spelers of speculanten op de valutamarkt hun invloed niet kunnen uitoefenen, omdat die deviezenreserve wel aanwezig is. “Daarom hadden wij onze deviezenreserve nodig, maar die hebben wij opgegeten”, aldus de VES-voorzitter.
Regering moet tering naar de nering zetten
Eerder zei assembleelid Asiskumar Gajadien dat de zogenaamde koersdaling kunstmatig was veroorzaakt, omdat de overheid in die periode verschillende uitgaven had aangehouden. Met het plotseling voldoen van achterstallige betalingen en de herwaardering van leraren is de koers volgens hem als een raket naar boven geschoten. Ramautarsing kan zich deels terugvinden in dit uitgangspunt, omdat het uitgavenpatroon van de regering ook niet is veranderd. Hierdoor ontstaat volgens hem een druk op de wisselkoers. “De regering moet de tering naar de nering zetten. Je kan een land niet ontwikkelen op basis van krediet. Ontwikkeling op krediet bestaat niet. Ontwikkeling komt alleen door hard te werken, spaarzaamheid en innovatie”, aldus de VES-voorzitter.
Koers zal blijven stijgen
De econoom zegt verder dat hij gezien de huidige ontwikkelingen verwacht dat de wisselkoers in de komende dagen een verder stijgende trend zal vertonen indien het budgettair beleid bij Financiën niet wordt omgebogen. “Als dit beleid niet wordt omgebogen, gaat de koers maar een kant op: omhoog”, aldus Ramautarsing. Afgelopen woensdag en donderdag werd voor de US dollar al dik boven de SRD 7 neergeteld. Overal kregen mensen die valuta wilden kopen, te horen dat deze niet aanwezig is. Wie boven de SRD 7.25 wilde neertellen, kon zaken doen.
FR

error: Kopiëren mag niet!