EBS adviseert offerteaanvraag zo vroeg mogelijk in bouwproces

Wanneer men aangesloten wenst te worden op het elektriciteitsnetwerk of een uitbreiding van een bestaande installatie wenst, dient de klant via een erkende installateur een officiële aanvraag daartoe in te dienen bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Na de technische, administratieve controle en invoering in het systeem, wordt de installatie in overleg met de installateur fysiek gecontroleerd (gekeurd). Na deze keuring volgt het proces van het opstellen van de offerte voor betaling van de kosten die te maken hebben met de realisatie van de aansluiting. Het proces van opmaak van de offerte is niet voor alle aanvragen hetzelfde. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen aansluitingen waar de aanwezige netvoorzieningen toereikend zijn en die waar de netvoorzieningen niet toereikend zijn en er dus voorzieningen getroffen moeten worden.
Voor die locaties waar de voorzieningen toereikend zijn, loopt het proces relatief vlot. Voor aanvragen, waarbij de voorzieningen niet toereikend zijn, wordt een proces gehanteerd, waarbij op basis van de reeds aanwezige en/of niet aanwezige voorzieningen eerst moet worden nagegaan welke aanpassingen er gepleegd moeten worden in het net voor het mogelijk maken van de aansluitingen. Omdat de wachttijd voor offertes nogal varieert, raadt de EBS klanten aan om het aanvraagproces in een vroeg stadium op te starten, bijvoorbeeld in de ontwerpfase van de woning al. Zo gauw de klant weet welk vermogen nodig zal zijn in de woning of het pand kan deze via een erkende installateur een aanvraag indienen. Dit kan de wachttijd aanzienlijk doen verkorten.
Veel aanvragers wachten totdat de in aanbouw zijnde woning/het pand volledig is afgebouwd, alvorens een aanvraag voor een aansluiting op het elektriciteitsnet in te dienen. De klant verwacht meestal na een week dat de aanvraag is behandeld. Dit kan frustratie en ongeduld opwekken, vooral als er gepland was om meteen na de bouw de intrek te nemen. De wachttijd voor een aansluiting is afhankelijk van vele factoren en duurt daarom vaak genoeg ook vrij lang. Bij simpele aansluitingen, waarbij er geen voorzieningen in het elektriciteitsnetwerk vereist zijn om het vermogen te vergroten, is de wachttijd relatief korter dan de meer gecompliceerde aansluitingen waar een transformator moet worden geinstalleerd en/of een netwerk bijgebouwd moet worden. Toch kan het in beide gevallen verschil uitmaken wanneer de aanvraag vroegtijdig wordt ingediend. Alvorens de offerte kan worden opgemaakt, gaat de NV EBS eerst na wat de ligging van het bedoeld pand ten opzichte van het net is en of het aangevraagd vermogen beschikbaar is in de omgeving. Hierna kan de offerte worden opgemaakt. Wanneer de klant heeft betaald, kan tot het realiseren van de aansluiting worden overgegaan in geval de materialen beschikbaar zijn. Ook bij de bestelling van het materiaal kunnen er vertragingen van uiteenlopende aard optreden, waardoor de kans bestaat dat er vertraging ontstaat in realisatie van de voorgenomen aansluiting.
Om een aansluiting te realiseren, zijn er materialen nodig zoals transformatoren, kabels, meters, enzovoorts. EBS houdt regelmatig openbare aanbestedingen voor de aanschaf van deze materialen. Veel materiaalsoorten zijn meteen te bestellen, maar vaak genoeg zitten er ook zaken tussen die door de fabriek geassembleerd moeten worden en daardoor een langere leveringstijd hebben. Deels is de oorzaak van de vertraging ook te wijten aan het feit dat EBS de gelden moet opsparen om grote hoeveelheden aan te schaffen. De materialen zijn alleen in grote hoeveelheden voordelig aan te schaffen. De kosten van de voorzieningen worden in SRD betaald, echter is 90% van de materialen in USD’s geprijsd. Niet alleen de koers, maar ook de beschikbaarheid van valuta via de officiële instanties lopen niet al te vlot. Gelet op het bovenstaande en andere onvoorziene factoren, is het dus van belang dat de aanvraag om aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk vroegtijdig wordt ingezet.

error: Kopiëren mag niet!