LVV-minister wenst Clad-onderzoek bij Agrarisch Kredietfonds

Het probleem waar de agrarische sector momenteel mee zit, is een financiële. Vandaar dat de overheid momenteel ook druk doende is bij buitenlandse financiële instellingen aan te kloppen voor ondersteuning. Het allergrootste deel blijkt niet richting de agrarische sector te zullen gaan, maar volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn er meer financiële instellingen, zoals de Europese Investeringsbank, die gewillig zijn om hun ondersteuning te verlenen.
Er is indertijd in Suriname ook een Agrarisch Kredietfonds(AKF) in het leven geroepen. Het fonds verstrekt geen kredieten meer. Uit verschillende hoeken wordt vernomen dat het fonds in plaats van tegoeden, schulden heeft opgebouwd. Volgens Prahlad Sewdien, voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs, is dit des te meer reden voor zowel het ministerie als de federatie om het huiswerk te maken.
Vernomen wordt dat het in de bedoeling ligt dat het AKF wordt overgeheveld naar de Surinaamse Postpaarbank (SPSB). Voordat het AKF overgeheveld word naar de SPSB, wenst de minister een grondig Clad-onderzoek te laten verrichten. “Ik zeg niet dat er onregelmatigheden zijn, maar het is altijd goed dat er een goede analyse wordt gemaakt. Dan pas zullen wij verder gaan”, stelt Algoe.
Indertijd werd de Landbouwbank aangewezen om het AKF te beheren. Toen de samenwerking tussen de Landouwbank en de Volkskredietbank (VCB) werd beklonken, werd het AKF overgeheveld naar de VCB. “Ik heb gelezen wat overhandigd is en ik heb mijn vraagtekens daarover geplaatst. Ik heb mijn collega van Financiën al gevraagd dat er een Clad-onderzoek komt”, aldus minister Algoe.

error: Kopiëren mag niet!