Rozenblad over daling koersen: “Men kan geen gat in de lucht springen”

Onlangs heeft president Desi Bouterse aangegeven dat het de goede kant opgaat met de valutawisselkoersen. Enkele weken terug was de USD te verkrijgen boven de SRD 8. Momenteel is er een lichte daling merkbaar, doordat de USD nu te verkrijgen is voor SRD 7,20. Ook de euro lag al rond de SRD 9, terwijl het nu te verkrijgen is voor SRD 7, 90. Dagblad Suriname sprak in dit kader met Marlon Rozenblad (Abop), eigenaar van Culture Hair Studio.
Rozenblad is de mening toegedaan dat men pas zou moeten juichen als de USD koers wederom op SRD 2,80 wordt gebracht. “Toen al had men kritiek, laat staan bij een USD koers van SRD 7. Met de huidige valutakoers ontwikkelingen zal men nog steeds geen investeerders kunnen aantrekken.” Dat er een daling merkbaar is, is volgens Rozenblad geen reden om in een hoerastemming te verkeren, omdat de president zelf heel goed weet dat men bij een USD koers van bijvoorbeeld SRD 7 nog steeds ontzettend veel moeite heeft om een onderneming te draaien. “Als ik nu een pand wil kopen op een USD koers van SRD 7, betaal ik mij kapot ten opzichte van de voorgaande jaren.” De lichte daling van de valutawisselkoersen heeft nog niet geresulteerd in een daling van de producten in de winkels. “Ik heb er niets aan als de koers daalt en ik dezelfde prijzen moet betalen. Met een lichte koersdaling kan men geen gat in de lucht springen.” Bij elke lichte koersstijging worden de goederen en diensten verhoogd. “Waarom is dit niet het geval bij een koersdaling?”
Volgens Rozenblad zijn er genoeg mensen in Suriname die oprecht willen produceren om dit land tot grotere hoogten te brengen. Productie is de manier om meer valuta te kunnen genereren. Echter is het verbazingwekkend waarom de regering geen maatregelen treft om de productie te stimuleren.

error: Kopiëren mag niet!