André Misiekaba: Van Dubai en Singapore naar PINABAI

Andre Misiekaba 1
Andre Misiekaba 2Elke Surinamer voelt het dagelijks in zijn portemonnee. Elke Surinamer is er van bewust dat Suriname in grote financiële problemen zit. Elke Surinamer is bereid om offers te brengen. Elke Surinamer hoopt dat Suriname inderdaad een dag getransformeerd zal worden naar de tweede Dubai. “Dubai en Singapore”, dit zijn de twee beloftes die de NDP-fractieleider Andre Misiekaba het volk van Suriname sinds de verkiezingen van mei 2010 heeft beloofd. De verwachte Dubai is echter uitgebleven, terwijl wij niet eens hoeven te denken aan een Singapore. “Van Dubai en Singapore naar PINABAI”, dit is het punt waar Suriname met de vele beloftes is beland.
Dagblad Suriname zal enkele (niet alle) ontwikkelingen en uitspraken rond deze politicus aan u voorschotelen. Of het onwaarheden, halve waarheden, hele leugens of loze beloften zijn, dat moet u zelf oordelen.

“Uuuhhhhhhh uuuhhhh”
Velen hebben zich vaak gestoord aan merkwaardige uitspraken van het DNA-lid André Misiekaba. Misiekaba maakte zijn ‘uitspraken-entree’ met zijn uitspraak kort voor de verkiezingen in 2010 waar hij aangaf dat Suriname hoogzwanger is en op het punt stond om te bevallen. “Uuuhhhhhhh uuuhhhh”, kreunde hij alsof hij hevige barensweeën had tijdens een massameeting van de paarse partij. De politicus noemde de dagen voor de verkiezingen het zwaarst, de bevalling zou op 25 mei 2010 plaatsvinden. “A sani e hinder wi, a sani e moeiliki wi, a san e tyotyo wi, heeh heeh”, schreeuwde Misiekaba het uit.
Buitenlanders moeten zich ordelijk gedragen
Op 8 mei 2010 legde Misiekaba op een massameeting in Albina uit dat Surinamers op de eerste plaats dienen te komen. “Wij zeggen niet dat buitenlanders hier niet mogen komen, maar ze moeten zich ordelijk gedragen. Het kan niet zo zijn dat illegale Chinezen en Brazilianen hier komen en niks te maken hebben met de regels in het land”, aldus Misiekaba. Hij benadrukte dat multinationals niet hier kunnen komen en grote winsten maken, terwijl het volk in armoede leeft. “Het kan niet zo zijn dat anderen hier genieten, terwijl Surinamers nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen”, aldus Misiekaba.
‘Politici verrijken zich ten koste van volk’
Misiekaba waarschuwt in april 2011 voor wantoestanden op sommige ministeries. Er waren volgens hem mensen rond president Bouterse en op ministeries die zich verrijken ten koste van het volk. De parlementariër vroeg de president op te treden tegen deze personen. “Ik heb er problemen mee dat politici alleen op de stoel zitten om zichzelf, hun familie en vrienden te verrijken. Grote leiders als Martin Luther King, Mahatma Gandhi en Mandela hebben de wereld getoond wat het betekent om jezelf te verloochenen ten bate van het volk. We vragen de regeringsleiders soberheid aan de dag te leggen”, aldus Misiekaba.
‘Gedetineerden worden ingezet om criminaliteit te verruwen’
Misiekaba zei in april 2011 in het parlement dat gedetineerden uit de gevangenis worden gehaald om ‘dingen te doen’. Hij sprak over scenario’s die worden gemaakt om de criminaliteit en het onveilige gevoel in de samenleving te bevorderen. De criminaliteit vierde sinds het aantreden van de regering Bouterse 1 hoogtij in het land. Volgens Misiekaba waren het scenario’s uit een bepaald hoek met slechts één bedoeling: ‘de samenleving destabiliseren’.
‘NDP is een militante partij’
“De NDP is een militante partij die altijd klaar is om te strijden. Dit is een strijd om te bestendigen wat is uitgezet. Er wordt veel gestookt en er worden aanvallen gepleegd op de richting die is uitgezet. Ik denk dat dit een goed moment is om te bestendigen dat we er zijn en gaan voor de doelen die we ons hebben gesteld. We laten ons niet uit het veld slaan”, zei Misiekaba in mei 2011 bij een militante optreden van de toenmalige coalitie op het Onafhankelijkheidsplein. Volgens de politicus was dat een gepaste manier om de oppositie te weren. Op het plein had zich een massa NDP’ers verzamelt op hun leider, president Desi Bouterse, ondersteuning te geven bij zijn optreden in het parlement
Bouterse mag niet worden veroordeeld
Op 4 april 2012 neemt het parlement de omstreden amnestiewet aan die het 8 decemberstrafproces tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en anderen stop moest zetten. Misiekaba, één van de indieners van de initiatiefwet, zei onomwonden dat president Bouterse niet veroordeeld mag worden. Hij gelooft niet in het 8 decemberstrafproces dat hij betitelde als een “politiek proces, waarbij een politieke veroordeling zal komen”. Daarom is het initiatief genomen om amnestie te geven. Bij de indiening in maart verzekerde het staatshoofd een menigte op het Onafhankelijkheidsplein dat niemand hem iets kon doen. “Mi na Gado pikin, neks no kan broko mi”, zei het staatshoofd aan zijn aanhangers.
‘Unu no moeilijk mi president’
Op 30 december 2012 waarschuwt Misiekaba iedereen die aan president Desi Bouterse komt. “Unu no moeilijk mi president. Want efu yu moeilijk a man, dan na mi yu e moeilijk, na wi yu e moeilijk en wi e moeilijk yu baka”, legde Misikaba uit op het podium van Ocer.
‘Volk van Suriname, get ready. Suriname wordt de next Dubai’
Op 30 december 2014 was het eindelijk zover. Misiekaba haalde in Ocer aan dat er veel gedaan is door de regering, maar niet alles kon worden afgerond. Daarom is er nog vijf jaar nodig om het werk af te maken. “Er zijn miljarden geïnvesteerd in het land. De vraag naar deviezen zal afnemen het komende jaar (2015) en de koers zal dalen”, was de voorspelling van Misiekaba. Hij zag een enorm goede toekomst voor Suriname. Staatsolie zou op jaarbasis met de raffinaderij USD 200 miljoen besparen, omdat er niet zoveel olie meer geïmporteerd hoeft te worden. “Er zijn tien internationale bedrijven bezig naar olie te zoeken voor de kust. Zij zijn bereid elk een half miljard per jaar uit te geven. Vier zijn bezig met boorplatforms. Volk van Suriname, maak je klaar. Get ready. Suriname wordt de next Dubai”, zei Misiekaba. Staatsolie verkeert nu echter sinds de oplevering van de raffinaderij in financiële problemen.
‘Nooit meer schaarste van deviezen’
Op dezelfde vergadering beloofde de NDP’er dat er nooit meer schaarste zou zijn aan deviezen. “De VS bouwt een ambassade, waarbij USD 160 miljoen geïnvesteerd wordt. De koersinterventie was dat jaar USD 196 miljoen. In 2013 was het bedrag USD 254 miljoen. Dit is met 20% verminderd. Nog nooit in de geschiedenis van Suriname is er in één regeerperiode zoveel geïnvesteerd”, stelde de politicus.
God heeft Bouterse uitgekozen
Tijdens een massameeting in februari 2015 zei de politicus dat God president Bouterse heeft uitgekozen. “35 jaar geleden was Bouterse 34 jaar oud. God heeft hem uitgekozen om het land te leiden en verandering te brengen.”
Dubai kan wachten; we gaan naar Singapore
Na de start van de financiële crisis in het land kwam het parlement begin 2016 bijeen om brandende vraagstukken te bespreken. Misiekaba bleef erbij dat Suriname de potentie had om het beter te doen. Volgens hem kon Dubai wel even wachten, maar konden wij wel richting Singapore gaan.
Bouterse weer in 2020
Bij de sombere viering van 1 jaar regering Bouterse 2 in Ocer voorspelde Misiekaba dat 2017 een beter jaar zal zijn. Misiekaba ziet 2018 als een goed jaar en 2019 als een superjaar. De fractieleider voorspelt hiermee een onverslaanbare Bouterse bij de verkiezingen in 2020. Zelf gelooft het staatshoofd en de NDP-voorzitter dat de huidige regering door God geplaatst is en daarom haar regeertermijn van vijf jaar zal uitzitten. “Bouterse weghalen? Bribi mi; Bouterse gaat nergens. Na Gado poti un dya. Wacht tot 2020”, sneerde hij naar de oppositie.
‘Surinamers leefden op grote voet’
Op 26 mei 2016 gaf Misiekaba op een tv interview aan dat Surinamers te lang op te grote voet hebben geleefd. “Noodgedwongen kunnen wij niet uitstellen dat wij onze economie een andere basis geven en dat wij niet langer op grote voet moeten leven. Wanneer je drastische dalingen heb van je commodity’s, zal je dingen anders moeten doen. Iedereen, het volk ook, heeft op te grote voet geleefd”, zei de politicus. Volgens hem heeft het volk zelf voor de deviezenschaarste gezorgd door steeds dure importproducten te kopen.
‘Un doro Pinabai’
De uitspraken van Misiekaba werden uiteindelijk niet in dank afgenomen door verschillende politici. Zo typeerde DNA-lid Edward Belfort Misiekaba als een ‘leymofo’ tijdens een massameeting van de Abop op 29 mei. Hij merkte op dat Misiekaba heeft beloofd dat Suriname een Dubai zou worden. ‘Maar un doro pinabai”, aldus Belfort. De situatie in het land is sinds mei compleet verslechterd. Met een op hol geslagen valutawisselkoers en steeds stijgende prijzen in de winkels en voor de nutstarieven zitten burgers met de handen in het haar. Het land lijkt van Suriname, Dubai en Singapore inderdaad veranderd te zijn in een Pinabai.
FR

error: Kopiëren mag niet!