Rusland: “Huurgelden haast onbetaalbaar door koersstijging”

NPS-voorman Gregory Rusland maakt zich zorgen over burgers, die door de op hol geslagen valutawisselkoers niet meer in staat zijn om maandelijks hun huurgelden te betalen. Volgens de politicus is de situatie in een aantal maanden dusdanig verergerd, dat huurders nu driemaal meer in SRD moeten neertellen om de bedragen in Euro’s te kunnen voldoen. De Eurokoers bij de cambio’s ligt nu al tegen de SRD 9.50. “De mensen kunnen de huurgelden niet meer betalen. De mensen, die in deviezen hun huishuur moeten betalen, krijgen wij wel dagelijks over de vloer. Mensen die appartementen hebben van Euro 250 en Euro 300 betaalden enkele maanden terug nog bedragen tegen de SRD 1000. Deze mensen moeten nu plotseling SRD 3000 betalen”, zegt de NPS-topman aan Dagblad Suriname. Rusland benadrukt dat de situatie uitzichtlozer wordt door de vele prijsstijgingen, die een direct neveneffect zijn van de koersontwikkeling. “Op zichzelf zou je dan kunnen zeggen dat de koersontwikkeling geen probleem is, maar je weet dat dit ook een directe werking heeft op allerhande zaken in het land. Prijzen worden gewoon binnen één dag gewijzigd. Vanaf de basisbenodigdheden, voedingsstoffen, tandpasta, zeep en bouwmaterialen”, aldus Rusland. De regering had eerder voorgesteld om per 1 mei over te gaan om huurprijzen verplicht in SRD te laten uitdrukken. Hiernaast zou er ook worden gekomen met een huurcompensatie. Als huurders met hun huurcontract kunnen aantonen dat minimaal 25% van hun loon gaat naar de huur, komt de huurder in aanmerking voor huurcompensatie. Deze sector zou worden gereguleerd. Om dit te kunnen doen, zal echter eerst een wetswijziging moeten komen van de verouderde bepalingen in het Burgerlijk Wetboek, die het huren en verhuren regelen. Ondertussen betalen huishuurders maandelijks flink meer voor de opkoop van vreemde valuta, doordat de koers op hol is geslagen.
‘Ik schaam mij dood’
Rusland schaamt zich dood dat de situatie in het land dusdanig verergerd is dat zelfs ziekenhuizen nu bedelacties moeten gaan voeren om belangrijke middelen te kunnen aanschaffen. “Wij vinden het verschrikkelijk. Ik moet zeggen dat ik mij dood schaam om te horen dat men nu bedelacties gaat uitvoeren in Nederland om geld te verzamelen om Surinaamse ziekenhuizen en dergelijke tegemoet te komen met hulpmiddelen. Dat is een model welke je alleen in de armste landen in de wereld zou meemaken. Dat is de situatie waarin wij vandaag de dag beland zijn”, aldus Rusland.
Stabiliseren belangrijker dan terugbrengen wisselkoers
In plaats dat de regering zich erop gaat toeleggen om de koersen omlaag te brengen, zou men zich volgens Rusland liever kunnen concentreren op het stabiliseren van de koers. “Stel dat wij zo knap waren en de Euro- en US-dollarkoers zouden kunnen terugbrengen van nu naar SRD 4 of SRD 5, zou dat ook consequenties hebben voor de samenleving. Een aantal zaken zijn al gaan stabiliseren op een hogere koers, waardoor meerdere effecten zouden komen. Je zou meer instabiliteit krijgen”, zegt de NPS’er. Volgens Rusland had de regering reeds maatregelen moeten hebben getroffen toen de US-dollarkoers reeds geruime tijd op SRD 7 lag om die koers tenminste daar te stabiliseren.
FR

error: Kopiëren mag niet!