Rusland over kwestie ambassadeur Kanhai: “Naam Suriname internationaal te grabbel gegooid”

Rusland Kandhai (1)
Rusland Kandhai (2)De handelingen en het gedrag van ambassadeur Aashna Kanhai hebben Suriname internationaal in diskrediet gebracht. “Het is geen persoon, maar een functionaris van de Republiek Suriname. Wanneer zulke zaken worden gezegd over een functionaris, dan is het Suriname die in een negatief daglicht wordt geplaatst”, zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland aan Dagblad Suriname. Rusland, lid van de vaste parlementaire commissie handelende over het ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt het jammer dat de regering van Suriname tot op dit moment niet de daadkracht heeft getoond door openheid en duidelijkheid te geven over de beschuldigingen van ex-honorair consul van Suriname in India, Asif Iqbal, richting Kanhai. Ondanks een geschreven brief van VHP-fractieleider Chan Santokhi naar president Desi Bouterse en meerdere vragen van oppositie parlementariërs tijdens de behandeling van de suppletoire begroting in de DNA, heeft de regering gezwegen over deze kwestie. Nu is er zelfs een bericht in New York verschenen over een strafrechtelijk onderzoek die een anticorruptieorganisatie uit Bangladesh wegens mensenhandel tegen Kanhai heeft ingediend bij de openbare aanklager in New York, Preet Bharara. “Al wil men ons niet antwoorden in De Nationale Assemblee (DNA), heeft de samenleving het recht om te weten wat er precies aan de hand is. Wij hebben er alle recht op dat de regering uitkomt met verklaringen van wat precies aan de hand is met deze ambassadeur en wat de positie van Suriname hierin precies is. Staat de regering achter deze ambassadeur of niet?”, zegt de NPS-voorman. Volgens de parlementariër moet de regering zo snel als mogelijk een formeel standpunt bekendmaken, aangezien de naam van Suriname hiermee internationaal te grabbel wordt gegooid.
Bewijsmateriaal
Volgens Ambassadeur Kanhai heeft Iqbal buiten afspraken om een tweede kantoor geopend. Iqbal ontkent dit ten stelligste en geeft aan dat hij dit kantoor op verzoek van Kanhai heeft geopend en dat hij hieraan 800.000 roepees heeft uitgegeven. Voor de opening moest Iqbal first class vliegtickets betalen voor Kanhai, haar dochter en haar moeder. Zij heeft de opening bijgewoond, waarbij er ook een kerkdienst is gehouden. Iqbal presenteerde zelfs foto’s van de opening van het kantoor in Hyderabad. Hierbij is duidelijk te zien dat ambassadeur Kanhai aanwezig was op de opening en deelnam aan de kerkdienst die ter gelegenheid van de opening werd gehouden. Zij was daar aanwezig samen met haar moeder en dochter, waarvoor Iqbal naar zijn zeggen first class tickets moest kopen. Ook moest hij haar hotelrekening in Hyderabad betalen.
Financiële consequentie
De handelingen van de ambassadeur hebben ook ervoor gezorgd dat de Surinaamse sporters een investering van USD 8 miljoen uit Qatar hebben misgelopen. Het fonds van USD 8 miljoen zou besteed worden om een sportcomplex op te zetten met daaraan gekoppeld een mall en een cineplex. De investeerders zouden hun expertise inzetten voor de ontwikkeling van een professioneel voetbalteam in Suriname. SVB zou samen met de investeerders de voetbalsport promoten en stimuleren in grote delen van Caricom. Deze MoU lag de Qatari’s volgens een buitenlands persbericht niet lekker omdat Kanhai €10.000 vooraf eiste. In ruil hiervoor beloofde zij de vergunningen te leveren. Ambassadeur Kanhai eiste ook een belang van 20% op het merk van de kleding, de schoenen en ander sportequipement die door sponsors betaald zou worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!