Silos zal hard optreden tegen pa’s bij geweld in cellenhuizen

Silos zal hard optreden tegen KPAMinister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zal hard optreden tegen penitentiaire ambtenaren, die weerloze gedetineerden in cellenhuizen tot bloedens toe mishandelen. Als Justitieminister zal zij niet dulden dat mensenrechten worden geschonden. Tijdens een persconferentie dinsdag op het ministerie verwees de bewindsvrouw naar een geval in het afgelopen weekend waar een arrestant binnen de Penitentiaire Inrichting Duisburg door enkele penitentiaire ambtenaren is mishandeld. Het was Dagblad Suriname die in zijn editie van maandag deze kwestie naar buiten bracht. “Leest u Dagblad van maandag. Dan zult u zien hoe een weerloze gedetineerde geboeid en kapotgeslagen wordt. Die man is geboeid kapotgeslagen door drie pa’s en wordt hij zonder arts in een isoleercel geplaatst. Dan gaan de mensen ervan uit dat hij daar normaal zal genezen en gewoon weer eruit zal komen. Het is schering en inslag”, zei de minister. Volgens Van Dijk-Silos was zij vrijdagavond continu met deze kwestie bezig en heeft zij zelf haar misnoegen bij de procureur-generaal geuit. “Wij kletsen allemaal met onze grote mond dat wij human rights in dit land beschermen. We vertrappen het recht met de voeten. Ik heb tegen 22.00 uur ’s avonds ingegrepen en opdracht gegeven dat hij direct uit de isoleercel gehaald moest worden en naar de SEH moest worden gebracht.” Ondertussen is er aangifte gedaan op het politiebureau te Flora.
‘Geen gevoel dat wij in een paradijs zijn’
De bewindsvrouw benadrukte dat dit de toestand is waar zij Suriname is komen aantreffen. “Anderen vinden dat wij misschien in een paradijs zijn, maar ik heb als minister van Juspol niet het gevoel dat wij in een paradijs leven. Het ene schokkend geval na het andere heb je hier, terwijl het al jaren zo is. Als je de guts hebt om dit aan te pakken, heb je dan ook de guts om de storm van kritiek te nemen”, aldus de minister. Volgens de minister denken velen dat haar taak als Juspol-minister slechts is het bestrijden van criminaliteit. Echter behelzen haar werkzaamheden veel meer dan dat.
‘Ik vreesde voor zijn leven’
De minister voerde aan dat zij vreesde voor het leven van de gedetineerde. “Als ik het doktersrapport lees, geloof mij, de penitentiaire inrichtingen gaan nog van mij horen. Ik ga dit niet toestaan.” Volgens de minister kan het niet door de beugel dat Suriname het antimartelverdrag heeft geratificeerd, ‘terwijl wij ons zelf schuldig maken aan ‘torture’. “Ik ben geen Judas”, aldus de minister. Hoewel de minister niet heeft aangegeven wat de oorzaak was van de mishandeling, vernam de krant uit andere bronnen dat er afgelopen week controle werd uitgevoerd in alle celblokken in de inrichting. Tijdens de controle liep een pa een stroomschok op van een oplaadsysteem dat de arrestanten zelf hadden ontwikkeld, welke bedoeld was om de illegale mobiele telefoons binnen de inrichting op te laden. De pa moest voor behandeling in het ziekenhuis worden opgenomen. Nadat het bekend was wie de oplader aldaar had geplaatst, hebben enkele pa’s de gedetineerde mishandeld. De minister zou deze zaak kort daarna gerapporteerd hebben gekregen van een mede-arrestant. Het slachtoffer is momenteel in de ziekenboeg geplaatst.
FR

error: Kopiëren mag niet!