Glenn Gersie: “Suriname geeft goud weg”

Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname is de mening toegedaan dat Suriname moet nagaan hoe ons goud dienstbaarder te maken voor Suriname. Suriname geeft volgens hem goud weg aan concessiehouders, opkopers, bedrijven en exporteurs, die er mee kunnen doen wat zij willen. Goud is in de wereld een strategisch bezit, een veilige haven voor landen en monetaire instituten. Landen houden er rekening mee dat in tijden van economische neergang zij kunnen terugvallen op goud. Goud moet meer dan de deviezen aan regels worden gebonden. Suriname kent in deze geen ordening. Wij geven ons goud weg. Er zullen wetgeving en andere bindende regels moeten komen om tot ordening te komen.
Toffe discussies
Industriëlen en andere ondernemers, die zich verenigd hebben in de Kenniskring Business Group en de Suriname India Investment & Trade Promotion Organization, hielden Gersie voor dat zij het menen met het land, maar de komende 10 jaar of langer als zeer moeilijk zien. Als bijvoorbeeld Newmont en Iamgold onder de beste omstandigheden werken en verdienen, zullen de inkomsten uit de goudsector toch bijlange na niet voldoende zijn om zaken op poten te krijgen in Suriname. Deze inkomsten wegen bijlange na niet op tegen de behoefte van het land.
Governor Gersie vindt het een verkeerde opvatting dat Newmont en Iamgold de grote verlossers zullen zijn voor Suriname. De ontwikkeling van Suriname kan niet gericht zijn op slechts één industrie, de goudindustrie. Er moet gericht worden gewerkt aan productie buiten goud om. Natuurlijk zal Newmont ons een beetje uit de brand helpen. Het vraagstuk blijft, hoe gaat de Staat zo verstandig, zo goed en zo zuinig mogelijk om met de beschikbare middelen? ‘Er vinden op dit stuk toffe discussies plaats.’

error: Kopiëren mag niet!