Nurmohamed: “Met hoeveel pakketten zullen wij volgend jaar rondlopen?”

Het grootste commentaar van de oppositie tijdens de afgelopen behandeling van de suppletoire begroting voor het dienstjaar 2016 was dat er opvallende posten op de begroting zijn verhoogd, zonder nadere verklaringen. De oppositie kraakt de sociale doelstellingen van de regering niet af, echter is men sceptisch over de wijze waarop zaken op de begroting zijn opgenomen en worden uitgevoerd.
Volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed stelt dat er bijvoorbeeld kan worden gekeken naar al de pakkettenprojecten die worden uitgevoerd. “Vandaag de dag loop je al met drie pakketten in de hand: een schooltassenpakket, een voedselpakket en een sportpakket. Met hoeveel pakketten zullen wij volgend jaar rondlopen?”, vraagt de politicus zich af. Er is volgens hem niets mis mee als de regering iedereen blij maakt met een schooltas. Hij heeft ook geen problemen mee als het sociaal programma van de overheid op de arme mensen gericht wordt. Maar de kans is groot dat volgend jaar dit programma nog meer budget zal krijgen. Dit, terwijl investering in ontwikkeling gewoon vermindert.
Met onderwijs bijvoorbeeld wordt het volk knapper en ziet men steeds beter in hoe er betere besluiten kunnen worden genomen om het land te ontwikkelen. Het steeds verminderen van de investeringen in onderwijs bevestigt volgens Nurmohamed dat de bedoeling van de regering, zoals bij de vorige regering, nog steeds gericht is op het ‘dom’ houden van het volk.
“Het is niet iets vreemd. In Venezuela en Brazilië bijvoorbeeld hebben regeringen dit ook gedaan. Men is in sociaal zwakkere buurten gaan investeren in bijvoorbeeld een sporthal. Men investeerde niet in duurzame ontwikkeling van het kind. Na 30 jaren komen de mensen in deze landen op straat, omdat hun ogen pas na die 30 jaren open gaan. De mensen zijn altijd in armoede gebleven met een mooi sportveld voor hun huis”, stelt de parlementariër.
Voor Nurmohamed is de investering in onderwijs en productie nog steeds het allerbelangrijkste. De regering heeft wel de investering in productie verhoogd, maar staat volgens hem niet volledig achter. Er worden initiatieven genomen om de productie op gang te brengen, maar vanwege het wegblijven van duurzame aanpak, lopen de zaken vaak mis. Aan de andere kant zijn er bepaalde kosten en diensten die niet nodig zouden zijn. “Militairen gaan volgens hun minister nu planten. Dat is niet hun werk. Als militairen nu gaan planten, mag de regering het ministerie van Defensie opdoeken, want dat spreekt van de belangrijkheid van de dienst. Als Sociale Zaken alleen maar geld moet uitgeven, doek dat ook op, en laat de Centrale Bank het doen”, stelt Nurmohamed. Dat het volk in armoede zal blijven, is volgens de politicus nu al vast te stellen als het investeringsbeleid van de regering in onderwijs, infrastructuur en productie niet drastisch verandert. Naar zijn mening is de coalitie op bepaalde onderwerpen goed op spoor. Waar men de coalitie vooralsnog niet zo ver kan krijgen, is de wijziging van het beleid voor haar sociale doeleinden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!