‘We zijn moe’ zegt Jong DOE

Op vrijdag 8 juli 2016 is de samenwerking tussen DOE en partners NDP/BEP door zowel de DOE als president Desi Bouterse opgezegd. De aanleiding hiertoe was de objectieve en kritische houding die de DOE-voorman (Carl Breeveld) in de coalitie nam. Dat hij niet bereid was te vervallen in de oude (zelf dienende) politiek van de huidige regering, heeft hij duidelijk gemaakt door zich terug te trekken uit de commissie terugroepwet ‘ter bescherming van Sapoen en Chitan’ en zijn kritiek op het toepassen van artikel 148 dat zou moeten aansluiten op een zogenaamde bedreigde staatsveiligheid. Indien de staatsveiligheid werkelijk in gevaar is, komt dat omdat de huidige regering de ‘trias politica’ probeert kapot te slaan, zodat zij door niemand meer geremd kan worden in het dienen van haar eigen belang en dat van haar vrienden en loyalisten.
President werkt aan vernieling
‘Deze president werkt aan de vernieling van de democratie, aan de vernieling van het positieve beeld dat Suriname en Surinamers in de wereld hebben, aan het verminderen van de kansen die jongeren hebben om zich ten volle te ontwikkelen in Suriname en hij werkt ook aan de bevordering van criminaliteit. Maar hij werkt niet alleen. Neen, hij heeft een hele garde in de regering die bereid is haar eigen waarde en vaderlandsliefde aan een kant te zetten om persoonlijke voordelen. Mensen die gewetenloos alles goedpraten en consequent zwijgen over de grote blunders gemaakt door de regering en die te erkennen. Het probleem dat ontstaat in deze, is dat er zonder erkenning van het probleem en het eigen aandeel daaraan, mensen (deze regering) de problemen niet kunnen oplossen. De steeds stijgende koers, stijgende criminaliteit en de stijgende armoede zijn indicatoren dat de regering niet in staat is haar troep op te ruimen. Dat schandalen zoals, de onverklaarbare uitgaven gemaakt tijdens Carifesta, de naschoolse opvang (welke de president zelf een ‘nyang patu’ noemde en deze desondanks weer zal starten) en de hele bekende zaak van de EBS, niet worden aangepakt. Zo zijn er vele andere schandalen die langzamerhand de doofpot in worden geduwd.’
‘Wij, het volk, gaan dat niet toestaan. Pe a moni de?’, stelt Jong DOE. Bezuinigen terwijl anderen als ‘sheiks’ leven met onze belastinggelden, verklaart de populaire belofte van deze regering om Suriname tot de tweede Dubai te maken. De voorzitter van Jong DOE, Bryan Boerleider, geeft aan dat de jongerenkern heel erg ontevreden is met de wijze waarop hun land systematisch wordt gesloopt en verkocht aan buitenlanders van het IMF. Wij willen de schuld die deze opa’s voor de jongeren zullen achterlaten niet aflossen. Echter is het een keiharde realiteit en zijn verschillende jongeren, aannemers, doctoren, etc. verplicht hun toevlucht te zoeken in landen waar er wel sprake is van een klimaat dat de eigen ontwikkeling stimuleert en niet die oneerlijke welvaart van een kleine groep politici en hun makkers. Het recentste dieptepunt is het programma waarin een aap en zijn team alles van deze regering moet verbloemen en goedpraten. Het lijkt wel een scene uit de film ‘planet of the apes’. Deze aap is waarschijnlijk het symbool voor het beleid dat wordt gevoerd. Toen wij op internet zochten waar de aap mogelijk voor stond, vonden wij het volgende: ‘Vanaf de middeleeuwen stond de aap te boek als een ondeugend en schaamteloos dier. In de kunst duikt het dier vaak op als symbool voor de duivel. Een geketende aap verwijst in de 17de eeuwse schilderkunst naar de zondige mens die zich door zijn lusten laat regeren.’ Toen zochten we verder en vonden het volgende: ‘De aap heeft geen neiging tot het behouden of vergaren van zaken, is vrijgevig en heeft charme en gevoel voor humor. Apen kunnen diplomatiek overkomen omdat ze niet onvriendelijk willen zijn en daarom niet altijd een ander de waarheid zeggen. Apen verbergen hun emoties echter niet’. Feit is dat deze regering steeds meer vragen op wekt die zij niet kan beantwoorden. Deze vragen moeten allemaal beantwoord worden, te beginnen met ‘pe a moni de?’ en wat bedoelde u toen u zei: ‘we fir eng in un saka’? We zijn moe!

error: Kopiëren mag niet!