Bee: “Gezondheidszorg is een puinhoop”

“Wie geld nu heeft, wil niet in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit is Suriname nu. Wij hebben een tekort van alles, medische fouten, een riskant en onhygiënische situatie en een chronisch gebrek aan medicijnen zijn slechts het topje van de ijsberg. Van de dagelijkse problemen waarmee ziekenhuizen te maken hebben, patiënten moeten geduld hebben, want er is geen haast, medisch personeel is niet gemotiveerd, omdat hun salaris vaak niet op tijd wordt betaald. De situatie is zo slecht dat zelfs toevoer van drinkwater en elektriciteit onbetrouwbaar is. Alle zorgen die werden geuit over het verlies van de zorg, is met deze begroting niet afgenomen. Volgens mij schetst het ministerie van Volksgezondheid een soort fata morgana. In de verte zie je iets moois, maar als je er dichterbij komt, blijkt er helemaal niets te zijn.” Dit is het beeld die waarnemend Abop-fractieleider Marinus Bee maandag tijdens de verdere behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA) schetste over de gezondheidszorg van Suriname. Volgens de politicus is de situatie in een woord uitgedrukt te vergelijken met een puinhoop. Bee benadrukte dat hij niet iemand is die vaak de nadruk legt op volksgezondheid. Gezien het feit dat hij dit nu wel moet doen, moet dat volgens hem betekenen dat er ‘iets serieus aan de hand is’. De parlementariër verwees het college naar de periode 1998 en 1999 waar de zorg ook een puinhoop was. Het herstel hiervan heeft volgens hem vijf jaren geduurd van 2000 tot 2005. “Na herstel werd van 2005 en 2010 een ieder op tijd betaald. Sedert 2015 is die chaos er weer”, stelde Bee. De ziekenhuizen en de financiële structuur zijn door de jaren heen achterhaald. Bee wil weten hoeveel de totale zorg de regering over het dienstjaar 2015 heeft gekost en wat in totaal tot juli 2016 is uitgegeven. Mensen die kennis hebben over de zorg, zijn volgens hem niet betrokken bij het opmaken van de begroting. “Minister Volksgezondheid, u moet ons komen vertellen waarop u de zekerheid wilt schoeien”, aldus Bee.
Levendige handel in producten en diensten ontstaan
Bee benadrukte dat de chaos in deze sector ervoor heeft gezorgd dat er een levendige handel in producten en diensten is ontstaan die het ziekenhuis zelf zou moeten leveren. Voor betaling kunnen wel zaken geregeld worden buiten het ziekenhuis om, zoals het verkrijgen van medicijnen, plastiek handschoenen, zeep en water. “Patiënten betalen dan niet alleen de ziekenhuisrekeningen, maar daar boven op ook de rekening voor vele noodzakelijke extra’s. We zijn de grip op de zorg kwijt, de financiering is een chaos, ons zorgstelsel is duur en is ondoorzichtig om bij te houden waar het geld naar toe gaat. Drie ministeries houden zich volgens Bee bezig met de gezondheidszorg. 19 tot 24% van de sociale uitgaven is te klasseren onder de functie gezondheid met de aanname van de motie over de zorg. Er zijn volgens hem te veel onduidelijke lijnen. Of de plannen van de regering ervoor zullen zorgen dat de gezondheidszorg uit deze puinhoop wordt gehaald, zal volgens Bee afhangen van het management ervan en de aanpak van corruptie.
FR

error: Kopiëren mag niet!