Belfort: ‘Afonsoewa, now we firing ini unu saka!’

“Waar is de president die beloofd had dat armoede ons enige vijand is? Waar is André Misiekaba met zijn Dubai? Waar is Rabin Parmessar die op Land van Dijk op zijn knieën ging? Waar is Silvana Afonsoewa met haar ‘Mama Sranan’ en ‘We pina’? Kon broko a pina! Mama sranan, we pina! Dit is wat zij op het podium schreeuwde. Wat nu? Nu is het duidelijk: ‘Afonsoewa, now we firing ini unu saka! Te Bouterse de na machtie, we firing ini un saka!”, zegt assembleelid Edward Belfort (Abop) aan Dagblad Suriname. De politicus is niet te spreken over het feit dat zaken zich dagelijks verergeren, ‘terwijl deze mensen het land een veel beter toekomst hadden beloofd’. Integendeel ziet hij dat de samenleving juist ‘gehuwd is met armoede’. Vooral de gedane uitspraken van Afsonsoewa hinderen Belfort, omdat zij het volk volgens hem ‘hiermee misbruikt heeft om haar eigen ‘pina’ te verbreken om nu vorstelijk te kunnen genieten van de privileges van assembleelid’. “Hoeveel verdiende een verpleegster? Nu verdient zij bijna SRD 13.000. Klaar is zij nu. Het volk die geapplaudisseerd heeft op al die manifestaties, is in verlegenheid gebracht”, aldus Belfort. De Abop’er zegt dat Afonsoewa moet beseffen dat een pakje maandverband nu duurder is geworden dan een pak kippenbout, terwijl pampers helemaal onbetaalbaar zijn geworden. De politicus zegt dat er hoop is, maar moet het volk eerst in beweging komen. Zodra dit gebeurt, zal de politiek de protesten zeker ondersteunen. “Volk, kom in beweging. Ik ben bereid met jou te strijden om de regeermacht terug te geven aan het volk”, aldus Belfort.
‘Er zou geen devaluatie komen’
Belfort benadrukt dat Amzad Abdoel (NDP) als voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën meerdere malen publiekelijk kenbaar had gemaakt dat de Surinaamse munt niet gedevalueerd zou worden. ‘Nu blijkt dat dit allemaal leugens waren om de zielen van de kiezers te kunnen winnen voor een extra vijf jaar’. De politicus zegt dat de situatie nu aantoont dat de waarde van de SRD helemaal de grond is ingeboord. De politicus is ook niet te spreken over het feit dat de wisselkoers de afgelopen dagen steeds een opwaartse trend vertoont, terwijl president Desi Bouterse zeker tot twee maal toe beloofd heeft deze omlaag te brengen. “Elke keer als deze man zijn grote mond openmaakt, gaat die koers omhoog”, zegt hij. De waardevermindering van de SRD gaat nog steeds door. Al enkele dagen vertoont de wisselkoers van de US dollar een stijgende trend. De vraag naar vreemde valuta blijkt nog steeds groter te zijn dan het aanbod. Belfort zegt dat de verhoging van de douanekoers zaken heeft verergerd.
‘Alles wat binnenkomt, verdwijnt in zakken van mensen die nooit gevuld zijn’
“Alles wat binnenkomt verdwijnt in zakken van mensen die nooit gevuld zijn. Want die zakken hebben gaten”, zegt Belfort. Volgens de politicus kan de situatie in het land pas veranderen, wanneer er verandering is van bestuur. Vandaar dat men steeds de vraag stelt: ‘Pe a moni de?’. “Zij kunnen geen antwoord geven, omdat zij weten wat zij met het geld hebben gedaan”, aldus de politicus. Belfort benadrukt dat het bekend is dat onze gelden steeds naar het buitenland worden gesmokkeld door mensen in de regering ‘die nooit genoeg hebben’.
‘Parmessar maakt nu deel uit van dezelfde elite die hij bestreed’
Belfort zegt dat hij geen woorden heeft voor het gedrag van voor ex-parlementariër nu EBS-directeur Rabin Parmessar die tijdens de verkiezingen op zijn knieën ging en mensen smeekte de NDP weer in het zadel te helpen. Opmerkelijk volgens hem is dat het Parmessar was die steeds het laatste woord had over torenhoge salarissen van toppers van staatsbedrijven. “Nu pakt hij de stemmen van de mensen, stapt lekker uit de DNA en gaat hij mooi deel uitmaken van dezelfde elite die hij ooit eens bestreed”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!