IMF-missie redelijk tevreden over evaluatie ‘Stand By Arrangement’

IMF Missie redelijk tevreden over evaluatie Stand By ArrangementEen missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), geleid door Daniel Leigh, heeft een bezoek gebracht aan Suriname in de periode 8 tot 18 augustus teneinde te discussiëren over de eerste rapportage van de Stand-By Arrangement (SBA) tussen Suriname en het IMF. Bij de afsluiting van de missie verklaarde Leigh dat “de missie van het IMF constructieve besprekingen heeft gevoerd met de autoriteiten over beleidsmaatregelen, die nodig zijn om de doelstellingen van het economisch programma van Suriname te ondersteunen”. “We hebben afgesproken met de autoriteiten om in overleg met elkaar te blijven en een follow-up bezoek te plannen zodra verdere vooruitgang geboekt is bij de uitvoering van het programma.”
Leigh stelt verder dat de regering het begrotingstekort kleiner heeft gemaakt en dat dit nu dichter bij de geprogrammeerde overeenkomst is door de beteugeling van de uitgaven. “De autoriteiten hebben een aantal maatregelen uitgevoerd, waaronder de voorbereiding van de invoering van de BTW. Echter heeft het besluit om de prijzen van brandstof te bevriezen en het gedeeltelijk terugdraaien van de verhoging van de elektriciteitsprijzen, ondanks de stijgende energiekosten, geleid tot aanzienlijk verminderde beschikbare overheidsmiddelen. De beperkte nominale rente stijgt, ondanks een aanzienlijke stijging van de inflatie, hetgeen een risico voor de prijsstabiliteit inhoudt.” Leigh stelde dat herstel van de macro-economische stabiliteit grote inspanningen vergt van zowel de Surinaamse autoriteiten als de samenleving als geheel. Het recente besluit van de regering om de douanekoers aan te passen en de brandstofprijzen met 20 cent te verhogen, worden gezien als een stap in de goede richting. De aanzienlijke stijging van brandstofprijzen en elektriciteitstarieven, zoals gepland in de SBA, zijn essentieel voor de verbetering van de fiscale situatie en maken ruimte voor beter gerichte sociale uitgaven.
Ook omtrent het beleid van de Centrale Bank van Suriname is het IMF missiehoofd positief. “Handhaving van een flexibele wisselkoers blijft essentieel voor de doelstellingen van het programma reserve accumulatie”, stelt Leigh. Het team zal nu terugkeren naar Washington DC en de technische werkzaamheden voortzetten. Via de lokale vertegenwoordiger van het IMF zal de missie in nauw contact blijven met de Surinaamse autoriteiten ter begeleiding van dit proces.

error: Kopiëren mag niet!