Geen Olympische Spelen meer voor Bolt

boltDrie keer drie is negen. Usain Bolt is er met de winst in de 4×100 meter estafette met Jamaica (37.27) in geslaagd een ongekende trilogie te voltooien. Na Peking 2008 en Londen 2012 was de sprintkoning ook in Rio de Janeiro de beste op de 100 meter, de 200 meter en de estafette. Met zijn unieke meesterwerk, de ’triple-triple’, neemt Bolt afscheid van het Olympische toneel. Bolt was de slotloper in het kwartet, dat verder bestond uit Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade. Hij moest wel even aanzetten om zijn negende olympische titel veilig te stellen, maar kwam toch met grote voorsprong als eerste over de finish. De winnende tijd was 37,27. Japan pakte verrassend het zilver in 37,60. De Amerikanen eindigden als derde in 37,62, maar werden wegens een foute wissel gediskwalificeerd. Canada (37,64) kreeg daardoor het brons.
De bijna dertigjarige Bolt begon zijn zegetocht in Rio met winst op de 100 meter in 9,81. Daarna volgde de 200 meter in 19,78. Met die tijden kwam hij niet in de buurt van zijn wereldrecords op beide afstanden, die hij in zijn topjaar 2009 vesigde. ‘Lightning Bolt’ liep toen de 100 meter in 9,58 en de 200 meter in 19,19. Het was Bolt in Rio echter niet om recordtijden te doen, maar om de medailles en de onsterfelijke status die hij met zijn ongekende ’triple triple’ zou verwerven.
Met zijn negende gouden medaille is Bolt niet uniek in de atletiek. De Finse hardlooplegende Paavo Nurmi presteerde dat in de jaren twintig van de vorige eeuw, en de vermaarde Amerikaanse sprinter annex verspringer Carl Lewis scoorde ook negen keer goud. De Jamaicaanse sprintgigant zal er geen tiende bij halen. Dit waren zijn laatste Spelen, heeft hij al gezegd. Wel wil hij volgend jaar nog meedoen aan de WK atletiek in Londen. Zijn vierde wereldtitel op de 100 meter is dan zijn eerste doel. Hij bezit overigens al elf gouden WK-medailles.
Historisch goud Allyson Felix
Allyson Felix heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan een gouden olympische medaille behaald. Ze won met de Amerikaanse ploeg in Rio de 4×100 meter estafette. Felix was de tweede loopster in het gouden kwartet, dat verder bestond uit Tainna Bartoletta, English Gardner en Torie Bowie. Het team liep in de lastige baan één en finishte in een bijzondere rappe 41,01 seconden, de tweede tijd ooit.
Felix is de eerste vrouwelijke atlete in de olympische geschiedens met vijf gouden plakken. Ze voorkwam dat de Jamaicaanse Elaine Thompson haar derde gouden medaille van de Spelen pakte en zich daarmee tot absolute sprintkoningin van Rio zou kronen. Thompson won al de 100 en 200 meter. Op beide afstanden troefde ze Dafne Schippers af, die op de 200 zilver won.
Felix veroverde in Rio al het zilver op de 400 meter. Het was haar vierde gouden succes op een estafettenummer. Haar enige individuele olympische titel behaalde de dertigjarige Felix op de 200 meter in Londen 2012.
De Amerikaanse sprintsters bereikten via de achterdeur de finale van de 4×100 meter estafette. De ploeg was aanvankelijk uitgeschakeld in de series vanwege het laten vallen van het stokje, maar tekende met succes protest aan. In de herkansing liepen de vrouwen alsnog de beste tijd.

error: Kopiëren mag niet!