Arnold Kruisland: “Bouterse zet Suriname weer te schande”

“Het in elkaar frutselen van een zogenaamde wet om overlopers te behouden, deze wet met de meeste spoed indienen en tot na middernacht in de ochtenduren behandelen en aannemen, waarbij deze wet met terug werkende kracht moet werken. Middels al deze wandaden heeft president Desi Bouterse Suriname weer te schande gezet”, zegt gewezen diplomaat en politicus Arnold Kruisland. “Dit is in strijd met elk rechtsbeginsel en heeft voor het eerst plaatsgevonden in de Surinaamse geschiedenis”, aldus de politicus tegenover Dagblad Suriname. Hij heeft er geen woorden voor om uit te drukken hoe verschrikkelijk deze handeling uitgedrukt moet worden. “Het is een verkapte vorm van dictatuur, Bouterse maakt misbruik van het parlement en de Grondwet.” Bouterse heeft dezelfde modus operandus gehanteerd als de zogenaamde amnestiewet. “Een wetsproduct om zijn eigen hachje te redden opeens op een blauwe maandag indienen, met de meeste spoed behandelen en aannemen.”
Kruisland waarschuwt ervoor dat Suriname al koerst richting Venezuela waar de dictator Hugo Chavez ook voor zijn leven lang president wilde blijven van dat land. “Het moet ons niet verbazen dat Bouterse een wetsproduct in elkaar plakt dat vanwege de financiële crisis in het land hij zijn regeerperiode met nog vijf jaren verlengt, zonder dat er verkiezingen worden gehouden. En wanneer het volk in opstand komt, wordt de noodsituatie afgekondigd”, houdt de politicus de krant voor. Volgens hem moet het volk niet uit het oog verliezen dat Bouterse best wel in staat is om deze handelingen te plegen. De amnestiewet en de wet beëindigen lidmaatschap DNA-leden zijn het bewijs dat wetten op heel slinkse en sluwe manier ingediend, behandeld een aangenomen worden, zonder enige rekening te houden met de gevoelens van de bevolking.
De coalitie in het parlement, de parlementsleden en de overlopers die voor deze wetten stemmen, worden door Kruisland bekritiseerd. “Ze zijn lafbekken, kunnen zij niet aanvoelen dat het niet kan, of zijn zij bereid alles te doen, slechts voor het beschermen van hun eigen hachje? Een president en een parlement die zichzelf respecteren zouden nimmer deze wetsproducten indienen en behandelen”, zegt Kruisland fel. Hij vindt het ook schandelijk dat de advocaten van de parlementsvoorzitter en de twee overlopers van de PL, Sapoen en Chitan, opzettelijk om uitstel hebben gevraagd. Het geheel scheen van tevoren geregisseerd te zijn. In de periode van het uitstel is met de meeste spoed de wet ingediend en behandeld, nog voordat er vonnis kon worden gewezen. “Bouterse kan niet de pg de opdracht geven om het proces te stoppen.” Volgens Kruisland betreft het een civiele proces dat voortgang moet vinden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!