“Vraagstuk winkelprijzen complex”

De straatkoers van de US$ was gisteren rond de SRD 7.48 – 7.50. De € koers was gemiddeld SRD 8.30 – 8.40. Met deze koersontwikkeling die ook direct werkt op de bankkoers en vervolgens op de douanekoers zijn de effecten op de prijzen in de winkels niet mals. De inflatie zal hierdoor veel hoger zijn dan het Algemeen Bureau voor Statistiek met zijn beperkte lijst aan basisgoederen zal aangeven. Het ministerie van Handel en Industrie treedt op dit moment op tegen prijsopdrijving en hamsteren. Winkeliers worden geconfronteerd waarschuwingen, inbeslagname en zelfs het sluiten van de winkels of intrekking van de vergunningen. Boetes door het Openbaar Ministerie komen soms ook aan te pas.
Waarom zijn deze zaken niet direct merkbaar?
Minister Sieglien Burleson zegt dat bijna 1 op de 1000 Surinamers de afgelopen jaren een eigen winkel heeft. Vandaar de optredens in de buurten waarin er wordt opgetreden opmerkelijk zijn terwijl men in andere buurten niets hoort. De minister is nog niet tevreden met het werk. Er is volgens haar nog veel meer te doen. De oude nog geldende wetten worden uit de kast getrokken. HI is onlangs opnieuw gestart met het spreken van winkeliers, importeurs en consumentenorganisaties. Van de week worden er prijsopnames gedaan bij de importeurs om vanaf de factuur al mee te berekenen en tot de mogelijke retail-prijzen te komen.
Schakels
Het vraagstuk van de prijzen in de winkels is complex. Er is pas sprake van prijsopdrijving wanneer iemand boven de winstmarge verkoopt. “Om een echte betaalbare prijs te hebben, moet je helemaal aan de productiekant. Wat maken wij zelf op de meest efficiënte manier? Zo niet, wat importeren wij op de meest efficiënte manier”, vraagt de minister retorisch. Bij het importeren heb je allereerst te maken met prijsschommelingen in andere landen. Daarna komt de invoerrechtensituatie aan de orde. Hoe meer schakels er tussen de producent in andere landen en de consumenten in Suriname zitten, hoe meer percentages winst er zijn.
Volgens Burleson klopt vaak het percentage van de winstmarge bij de supermarkten wel, echter is vaak de inkoop te duur. In het binnenland bijvoorbeeld kopen de winkeliers bij andere winkeliers die dichterbij de stad liggen. Zo klopt de winstmarge van de winkelier in het binnenland, en is die niet in overtreding, maar vraagt automatisch een hoger prijs voor zijn producten.
Burleson zegt dat er een oplossing zal worden gezocht in het opzetten van distributiecentra in vooral Sipaliwini. Importeurs zullen ook beschikbaar worden gestel voor de winkeliers in het achterland. Tegelijkertijd moet er ook worden gewerkt aan het verlagen van de prijzen in de winkels.
$30 miljoen kredietlijn
Voor de basisgoederen is de overheid bezig met de Islamitic Development Bank(IsDB). De bedoeling is dat er samen met de importeurs wordt gewerkt aan het inkopen van de basisgoederen, zodanig dat zij met dit krediet van de IsDB worden betaald. Zo heeft HI een betere grip en controle op de lokale prijzen.
Het krediet voor de basisgoederen, samen met de medicamenten, en enkele cruciale goederen voor landbouwinput is gesteld op $30 miljoen. Het is een proces dat al enige tijd loopt. Burleson deelt mee dat het proces in haar laatste stadium is. Het wachten is nog op de ondertekening, om samen met de importeurs de bestellingen te kunnen plaatsen. Aan de andere kant wordt er met de districtscommissarissen, rr en dr leden gesproken over een handje bijdragen op de controle op de prijzen. “Het mag niet zo zijn, dat alleen maar wanneer de controle voor de deur staat, iedereen zich gedraagt”, stelt de minister.
Burleson drukt de bevolking op het hart dat ondanks HI haar werk naar behoren zal doen, er ook voor gezorgd moet worden dat er productie nodig is. “De bevolking moet ook begrijpen dat wij tegelijkertijd ervoor moeten zorgen, dat na een zekere tijd het verkopen van goederen aan het buitenland in balans is met de goederen die wij kopen.

error: Kopiëren mag niet!