Rio-koorts (13) – Bier of Heineken

Rio koorts13 - Bier of Heineken 1
Rio koorts13 - Bier of Heineken 2
Rio koorts13 - Bier of Heineken 3Mag je als Olympische sporter nou bier drinken of niet. Of mag je alleen Heineken drinken. Is Heineken geen bier. Of is er een speciale editie die wij Surinamers niet kennen. In elk geval heeft dit bier-gedoe het nieuws in Nederland afgelopen week gedomineerd. De topfavoriet voor Nederlands goud in Rio op de ring op het onderdeel turnen, Yuri van Gelder, heeft na het behalen van de finaleronde Heineken gedronken. De Lord of the Rings sloop ’s avonds weg van het Olympisch dorp met een taxi en kwam 6 uur in de ochtend terug. Toen hij door de coach betrapt werd, zei hij dat hij naar de Holland Heineken Hall was geweest en een glaasje Heineken had gedronken. Geen bier. Natuurlijk weet iedereen dat Van Gelder loog, want twee uren van de ochtend kan hij niet verklaren. Voor het gebruiken van alcohol en het wegsluipen uit het dorp werd hij uit de selectie verbannen en meteen vervoerd naar Schiphol. Van Gelder spande een rechtszaak aan om alsnog mee te kunnen doen met de finale, maar hij werd in het ongelijk gesteld.
Nou, mag een sporter nu wel of geen alcohol gebruiken? In Suriname mag dat niet bij het sporten. Oké, het is een ongeschreven regel die door de bond, club of sporter zelf gehanteerd wordt. Echter, niemand houdt zich aan deze ongeschreven regel. Clubs zelf maken zich schuldig door na de wedstrijd flink bier te kopen voor de spelers. Vaak hoor je in spelerskringen hoe men de hele avond door alcohol heeft gebruikt, terwijl men de volgende morgen moet voetballen. Ook bij het Nederlands Olympisch team is de discussie ontstaan over wel of niet en waar het staat dat het niet mag. Ik vroeg aan een Surinaamse sporter in het atletendorp of er restricties zijn voor alcoholgebruik. ‘Het enige wat ze me gezegd hebben, is dat ik niet moet gebruiken wat ik niet gewend ben. Op papier staat er niets over wat we niet mogen drinken’, geeft de Surinaamse sporter aan. Dus de regels zijn er niet, maar in het kader van normen en waarden, dat zeiden de Hollanders ook in het geval Van Gelder, doe je het liever niet. Ook tast het je inschattingsvermogen en evenwicht, medisch bekeken, aan. Je kan je niet 100% concentreren op de wedstrijd, je handelingen vertragen enz.
Maar niet bij elk land geldt het verbod, geschreven als ongeschreven. Terwijl het geval Van Gelder hot issue was, zag ik voor het atletendorp een Rio-auto stoppen. Ik zat vlak daar te wachten op de mediabus. Twee slanke, blonde en jonge Duitse dames stapten eruit. Bak open en weghalen die kratjes Heineken. Een, twee. Ook nog twee dozijnen Smirnoff Ice. En nog een paar traytjes water erbij. De ene blondine bewaakt de handel, de andere gaat een Duitse jongeheer halen. Die komt met een grote tas aanlopen, propt de blikjes Heineken en Smirnoff erin en weg zijn ze naar binnen. Door de tassenscan, bodyscan en alles. Of dat bierfest legaal, illegaal, met of zonder toestemming van de delegatieleider is gebeurd, weet ik niet. Of was het geen bier, alleen maar Heineken. Toch Yuri?
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!