De buit

De natie gaat gebukt onder een reeks van hele en halve waarheden en een stel ontkenningen van zo heb je mij niet. Al deze zaken zouden op straat leugens worden genoemd. Maar omdat het een regering betreft kiest men de bewoordingen zorgvuldiger uit. Velen zijn bang voor represailles vanuit de machthebber die geen meningen van derden duldt. En zo blijven de energie taferelen nog onopgelost.
In november het afgelopen jaar toen de verhogingen ingingen werden er commissies ingesteld door de minister van Natuurlijk Hulpbronnen, Regilio Dodson. Deze zouden met de juiste calculatie moeten komen. Dodson beweerde zelfs dat de stroomprijzen omlaag zouden gaan. Niets bleek minder waar te zijn. Het internationaal monetair fonds,(IMF) kwam in beeld en de stroomtarieven gingen met honderden procenten verder omhoog. Dit tot verbazing van het volk. De commissies werden ontbonden en de leden kropen terug in hun eigen hol.
Het IMF was een feit en de regering moest toen dansen naar de pijpen van de geldschieter. Protesten volgden. Iedereen schrok zich een aap van de tarieven. De president holde om een ieder te ontvangen. Maar ook dat bleek al snel weer een misleiding te zijn. Want daags na even rust, ging alles vrolijk verder. Uiteindelijk bleven de extra miljoenen Surinaamse dollars binnenstromen en de nieuwe stroom EBS “sjeiks” waren geboren. Maar het volk bleef woest. De scheldkanonnades, beschuldingen en commentaren op president Bouterse bleven niet uit. De nu al ongeliefde president zag de bui van escalatie al boven zijn hoofd hangen. Deze zou uiteindelijk leiden tot totale lamlegging van het land. Om zijn macht te behouden als ook van zijn comparanten om hem heen werd een schuldige aangewezen van de ellende rond de stroomrekeningen.
De schuldige
De schuldige werd de EBS leiding. Zij hebben foutieve berekeningen gemaakt. Daardoor is de president misleid geworden en door hun schuld heeft het volk ten aanzien van de stroomtarieven afgereageerd op de “volks”president. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen sloot zich aan bij zijn superieur; de president. Weer bleek dit niet waar te zijn.
De tarieven werden goedgekeurd door de NH minister Dodson en kreeg uitvoeringskracht door de ondersteuning van de president door de bekrachting middels de missive. De “domme” mensen zouden bij de EBS zijn en niet in de uitvoering, dus niet in de regering. De leiding van de EBS zweeg als een graf hierover. Ook de deskundigen die publiekelijk uitgemaakt zijn voor pseudo deskundigen, hielden zich muisstil.
Normaal hebben zij altijd het hoogste woord als hen terecht of onterecht onjuistheid worden verweten. Maar de angst heeft bij hen mogelijk parten gespeeld.
De extra miljoenen
Niet alleen de regering lag op de loer voor de extra miljoenen aan inkomsten. Het bleek ook al heel snel dat de vakbond van de EBS er naar stond te kijken. De directie kon immers niet meer zeggen dat ze geen geld hadden, want de extra miljoenen blijven maar als gevolg van “het bloedzuigen van het volk”, binnenkomen.
Waar geen enkel bedrijf nu winst maakt en of extra geld kan verdienen, blijkt dat de vakbond bij de EBS er geen gras over heeft laten groeien. Zij heeft direct een verzoek voor een forse loonsverhoging op tafel gezet. En dat ook nog met een zekere mate van druk . Geld of wij sluiten de “toko”. De directie met haar deskundigen leveren in en de bond krijgt meer geld.
Feestje gaat niet door
De “volkspresident” komt er weer tussen, samen met NH minister Regilio Dodson. Het zelfde happy koppel die ook de schuldigen van de stroomverhogingen aanwezen. De happy combinatie is het niet eens met het principe akkoord en draait alles snel terug. Hierdoor geven zij ook nu aan dat de directie en haar “deskundigen” weer niet zo deskundig zijn. En toch zwijgen deze deskundigen van de EBS of behoren zij tot de onwetenden die de EBS “toko” niet kunnen draaien?
De politiek
De “volkspresident”, die men nu niet meer lust, probeert een come back te maken middels het bekende spel : A NO MIE. De directie van de EBS heeft zeker, voor het besluit werd genomen met de vakbond, eerst politiek afgestemd, al dan niet informeel. Hoewel het niet zo moet werken, werkt het wel zo in ons land vanwege zwakke en politiek beangstigende instituten.
Dus iemand “brandt” bewust de leiding van de EBS nogmaals. Het heeft er veel van dat binnen de politiek men intern binnen de EBS mensen het veld wil laten ruimen door de zwarte schapen te zoeken. Een correcte leiding alsook de Raad van Commisarisen zouden deze “valse “ beschuldigen niet mogen accepteren. Door zulks steeds te accepteren gaan ze steeds een aantal stappen terug op de maatschappelijke ladder en dat gaat op den duur knagen aan het persoonlijke waardegevoel van de deskundigen. .
Maar met de supergoede lonen en de privileges van de directie EBS is het de vraag wie tegen de president gaat zeggen dat hij ongelijk heeft. Ze gaan eerst hun brood beschermen en dan naar de maatschappelijke realiteit kijken. Intussen kijkt de vakbond nog steeds naar de buit. Voor hun is er weinig keus. Of ze krijgen een deel van de buit, of ze sluiten de “toko”. Het gaat om de buit, ook voor de EBS directie. En dat weet een ieder zo zoetjes aan ook wel.
Inzender bekend

error: Kopiëren mag niet!