Blokkade cambio’s en hoe verder?

Nu de cambio’s in Suriname geblokkeerd zijn, reist de vraag of de handelsbanken genoeg vreemde valuta hebben om hun cliënten optimaal van dienst te zijn.
Heel wat diensten, z.a. de tickets moeten ook in keiharde valuta worden betaald.
Wel een goede ontwikkeling, dat men nu genoodzaakt is om bij de banken te wisselen; hierdoor zullen de reguliere banken over voldoende valuta beschikken.
Als de regering de inwisselplicht op de JAP Luchthaven wederom zou invoeren, dan zou men heel veel kritiek leveren!
Dat de regels van de cambio’s herzien en verruimd worden, is een must.
Waarom de toenmalige Front- regering in 2005 de cambio’s in het leven heeft geroepen en voor dit systeem heeft gekozen, is onduidelijk gebleven.
De naleving van de voorwaarden was niet wat het wezen moet en ook de nodige transparantie ontbrak. Vroeger gingen alle transacties en handelingen via de handelsbanken.
De controle en het toezicht op de banken is transpanter en doordat alle handelingen adequaat verlopen, is er haast geen sprake van malversaties en/of van fraude.
Na liefst vier valuta-veilingen en na de vrijlating van de wisselkoersen, is de koers integendeel omhoog gegaan; dit geeft trouwens ook president D. Bouterse toe.
Uit vele hoeken werd gepleit en gesuggereerd om de sluiting van de cambio’s.
Dit is wel jammer voor velen, die hiervan gebruik maakten. Of er bepaalde praktijken, z.a. witwaspraktijken, ontduiking van belastinggelden etc. daar plaatsvonden, is niet bewezen, maar de transparantie en het toezicht in vele opzichten, ontbrak.
De geldontwaarding neemt met de dag toe en zonder interventie van de Centrale Bank van Suriname en door de onzekere situatie zal de wisselkoers zondermeer blijven stijgen.
De president van Suriname, Desire Delano Bouterse heeft het volk beloofd om de koers omlaag te brengen. Het blokkeren van de cambio’s zal één van zijn eerste zetten zijn, althans dat denkt men.
Het Surinaamse volk smacht naar een betere, leefbare en vooral naar een betaalbare situatie.
Verder hoopt men op een sterke dekking van de nationale munteenheid, die thans ten enen male ontbreekt.
Om verspilling te voorkomen moet de regering de verkregen gelden uit de natuurlijke hulpbronnen en uit andere sectoren beter besteden. Voorts dient men de productiesectoren te stimuleren en te ontwikkelen en het vergunningsbeleid voor ondernemers te versoepelen.
Het was een uitdaging voor de president om de koers te stabiliseren en omlaag te brengen, door de banken in hun oude staat te brengen door de cambio’s te sluiten, want deze uitlaatklep voor allerhande doeleinden was onduidelijk. Hij heeft de nodige daadkracht getoond door de cambio’s te blokkeren Bouterse gaat nu kijken welk effect het gaat sorteren; Hij wil zeker gaan naar het punt om de de koers tenminste te halveren en tot de oude stand te brengen.
Er is hierdoor hoop voor verbetering en hoop laat leven.
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!