Consul beschuldigt Surinaamse ambassadeur van corruptie

Suriname ontslaat Honorair Consul in India (2)Suriname ontslaat honorair consul in India
In een schrijven gedateerd 4 augustus 2016 is het honorair consulschap van Asif Iqbal ingetrokken door minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. Iqbal werd benoemd tot honorair consul van Suriname in India voor Karnataka en Andra Pradesh. De brief werd ook door ambassadeur Aashna Kanhai doorgestuurd voor Iqbal met de uitdrukkelijke aanzegging geen handelingen meer in de hoedanigheid van honorair consul te plegen. In de brief wordt er geen reden opgegeven van het terugtrekken van dit mandaat.
Kanhai maakt misbruik van diplomatieke status
In een persbericht geeft Iqbal aan dat hij het slachtoffer is geworden van fouten gemaakt door ambassadeur Kanhai. Kanhai zou hem hierna dwingen om zijn functie neer te leggen en toen hij weigerde kwam zij met valse beschuldigingen. Hij beschuldigt haar van misbruik van haar diplomatieke status voor persoonlijk gewin. Hij beweert dat Kanhai hem meer dan Euro 200.000 aan kosten heeft laten maken door het betalen van dure vakanties voor haar in Dubai, Sri Lanka, het eisen van vliegtickets en het logeren in vijfsterren hotels. Ook zegt hij dat Kanhai geen taken uitvoert voor de Staat Suriname. Zij heeft geld geëist van investeerders om zaken te mogen doen in Suriname. In 2014 eiste Kanhai van de delegatie een dure handtas ter waarde van Euro 6000 voor first lady Ingrid Bouterse. Toen de delegatie dit weigerde, heeft Kanhai hen niet geïntroduceerd aan de first lady.
Iqbal beschuldigt ambassadeur Kanhai ook van dictatoriaal gedrag, waardoor de ambassade een groot personeelsverloop heeft. Er is ook een klacht bij het hoog gerechtshof in India tegen Kanhai voor handelingen tegen haar chauffeur.
Gemaakte kosten terugvorderen
De in ongenade gevallen honorair consul heeft zijn klacht gedeponeerd bij de minister van Buitenlandse Zaken van India. Hij zal ook een civiel proces starten tegen Kanhai om zijn gemaakte kosten terug te vorderen. Hiervoor heeft hij het verzoek gedaan gebaseerd op ‘Section 86 of the Code of Civil Procedure’ om een buitenlandse mogendheid of persoon te mogen aanklagen. Iqbal onderneemt ook stappen om premier Narender Modi en minister van Buitenlandse Zaken van India, Sushma Swaraj, over deze kwestie te spreken.
Iqbal is de voorzitter van de Latin American Caribbean Federation of India (Lacfi) en de executive director van de Asian Arab Chamber of Commerce en vicevoorzitter van de Karnataka Region Economic Trade Office (Kreto). Hij was ook verantwoordelijk voor het maken van het Baba en Mai standbeeld in Bangalore.

error: Kopiëren mag niet!