De Cambio

Van de ene op de andere dag zijn de Cambio’s in Suriname geblokkeerd. Dat was een ontzettende schok. De Cambio is sinds 2005 een stabiele factor in Suriname. Je kon er terecht om vreemde valuta te halen of aan te bieden. Later was er ook nog de mogelijkheid om te pinnen. Nu kan dat niet meer, ze zijn geblokkeerd en niemand weet waarom. Gissen en daarbij ook nog wilde verhalen rondstrooien is de mens eigen. Dus deden de vreemdste verhalen over de Cambio de ronde. De een zei dat de cambio’s de banken in de wielen reden en de ander hield vol dat het een bron was van witwas praktijken. Bewijzen voor deze wildwest verhalen zijn nooit overlegd.
Persoonlijk vind ik het ontzettend jammer dat ze zijn geblokkeerd in hun werk en dat er nu zulke rare verhalen de ronde over ze doen. Dat verdienen ze echt niet want ze hebben de gemeenschap jarenlang gediend. Daarom voelde ik mij geroepen om mijn eigen ervaring met de Cambio’s met u te delen.
– De Cambio was veilig en er waren nooit lange rijen dus een snelle bediening was gegarandeerd. Er stond geen security met pistool op wacht zoals bij de bank en toch voelde ik me veilig.
– De Cambio was een enorme zekerheid voor de vakantiegangers en vooral voor de Nederlandse stagiaires. Je had de absolute zekerheid dat je er terecht kon om vreemde valuta te halen en te brengen.
– Er werd geen misbruik van je gemaakt, je kreeg een redelijke koers. De koers lag altijd net iets boven die van de bank.
– Je kon eerst alleen maar geld wisselen, later werd de klant ook nog de mogelijkheid geboden om te pinnen. Dat was een prettige en welkome service. Precies waar je pinde, kon je ook wisselen. Je hoefde niet op zoek te gaan naar een wisselkantoor. Dat was voor mij een teken dat de Cambio meegroeide met de behoeften van de klant.
– Een bank denkt en handelt in het voordeel van de bank zelf. De Cambio echter niet, die heeft altijd laten zien dat hij er is voor de klant en daardoor voelde ik me veilig, je wist gewoon waar je aan toe was. Bij de bank heb ik altijd een onprettig gevoel van wat staat me dit keer weer te wachten, welke veranderingen zullen ze weer hebben doorgevoerd.”
– Het allerbelangrijkste was echter dat er fatsoen was. Je pinde en kreeg keurig je Euro overhandigd. Je had de vrijheid om te wisselen of niet te wisselen en je kon zelf bepalen hoeveel je wilde wisselen. Kortom je werd fatsoenlijk behandeld en dat gaf een erg prettig gevoel. Ze rekenden 3% per 100 euro en van die 3 % ging 1% naar de bank, 1% naar de provider en 1% was voor de Cambio. Dat vond ik eerlijk. Er werd geen misbruik van de klant gemaakt, het vel werd je niet over de oren gehaald, kortom bij de Cambio had je altijd een prettig en veilig gevoel en dat is ontzettend belangrijk voor een mens.
Een stabiele factor die al vanaf 2005 een vaste rots was voor de mensen in Suriname, heeft geen schouderklopje gekregen voor jarenlange trouwe dienst, maar is van de ene op de andere dag dichtgegooid, heeft een schop onder zijn kont gekregen. Ik kan maar niet begrijpen waarom. Het voelt aan alsof de stevige poten van de stoel waarop je zo prettig zat, onder je zijn weggezaagd.
De Cambio hoort gewoon in onze samenleving, je kunt het niet meer weg denken. Ze zijn de houvast, de handreiking, de stabiele factor voor de mensen. Daarom hoop ik dat deze actie tijdelijk is en dat de blokkade van de Cambio’s snel zal worden opgeheven.
“Het is beter je samen in te spannen dan tegen elkaar samen te spannen.”
Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!