Een onderzoek naar factoren die de werkdruk beïnvloeden

Merline Doelsaman, verbonden aan de masteropleiding Wiskunde, heeft haar afstudeerpresentatie gehouden met als titel “Een onderzoek in de factoren die de werkdruk beïnvloeden in relatie tot het dienstrooster in het Klinisch Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo”. Uit de 8 factoren die zij heeft samengesteld, heeft zij 1 factor gekozen om de huidige werkdruk te meten. Deze meting is gedaan aan de hand van een wiskundig model. Dit model geeft het verband tussen de werkbelasting, de laboratoriumaanvragen, de tijd waarbinnen het analyseren van deze aanvragen af moet zijn en het draagvermogen van de medische analisten.
De meting is uitgevoerd aan de hand van simulaties voor 3 dagtypen, de maandagen, de dinsdagen tot en met de vrijdagen en de weekenddagen. Het resultaat van deze meting gaf aanleiding een gebalanceerde werkdruk te zoeken door de personeelsbezetting aan te passen met behulp van gevoeligheidsanalyse. Dit is een techniek die onderzoekt hoe onafhankelijke variabelen andere afhankelijke variabelen beïnvloeden onder bepaalde aannames. Het resultaat hiervan geeft een overzicht op welke dagen meer analisten als minder analisten ingezet kunnen worden over de shiftdiensten in de deelafdelingen Hematologie en Klinische Chemie, waar zij het onderzoek heeft verricht. De keuze voor dit praktijkonderzoek lag bij Doelsaman veel meer om de relatie te kunnen leggen tussen de theoretische Wiskunde in de praktijk. Ze hoopt hiermee de gemeenschap bewust te maken van het vak Wiskunde in ons onderwijs. Doelsaman heeft haar masteropleiding in Wiskunde gehaald. Zij is tevens werkzaam als docent in de opleidingen Wiskunde en Biologie op het Instituut voor de Opleiding van Leraren.

error: Kopiëren mag niet!