CUS organiseert vervolgworkshop over productiviteit

CUS organiseert vervolgworkshop over productiviteit (3)
CUS organiseert vervolgworkshop over productiviteit (1)De Competiveness Unit Suriname (CUS) van het ministerie van Handel en Industrie heeft in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Internationaal Labor Organization (ILO) een tweedaagse workshop georganiseerd, die een vervolg is van een vorige workshop en die ging over het verhogen van de productiviteit op werknemers-, bedrijfs- en nationaal niveau. Er is verder ingegaan op een van de tools die er tijdens de vorige workshop is gegeven, met name over de scoremethode. De aanwezige participanten kunnen kijken hoe zij deze factor kunnen instuderen binnen hun respectievelijke kaders. De scoremethode moet de productiviteit en kwaliteit tussen de kleine en middelgrote ondernemingen verbeteren. De scoremethode is goed voor alle werknemers en niet alleen voor de overheid. Sociaal dialoog is een belangrijke factor hierin. Ook wordt dit model gebruikt in verschillende landen en verschillende ondernemingen, zoals in Colombia in de textielindustrie, Guyana in voedselverwerking en Zuid-Afrika in de toerismesector. De scoremethode is een instrument die is getest en gebruikt over de hele wereld en heeft bewezen succesvol te zijn. De gedachte is deze methode te introduceren in Suriname om de productiviteit in de dienstensector te verbeteren. Dit is het uiteindelijke doel van de workshop.

Suriname scoort laag op wereldranglijst

HI-minister Sieglien Burleson heeft in haar openingspresentatie aangegeven dat in de internationale ranking Suriname slecht scoort. De cijfers en statistieken zouden aangeven dat Suriname heel laag scoort wat betreft productiviteit. Volgens studies van de Wereldbank is de middelde productiviteit van Suriname lager dan die van de Caricom en de rest van de wereld. “Daarom vragen we u als participanten en tevens belangrijke speerpunten van de samenleving die kennis tot u te nemen en anderen te leren. Onder productiviteit wordt verstaan het maximale uit de mens te halen zonder roofbouw te plegen en de processen effectief en efficiënt te presenteren. Productiviteit is een onderdeel van de output van bedrijven van het land, waarbij het aantrekkelijk is voor bedrijven om in een bepaald milieu te opereren. Productiviteit is een factor die je altijd zou moeten nastreven”, aldus de HI-minister.

error: Kopiëren mag niet!